Доступність посилання

ТОП новини

Україна – потерпіла сторона в арабсько-єврейській війні


Україна – потерпіла сторона в арабсько-єврейській війні

Єрусалим, 8 червня 2001 – Серед вбитих та поранених від останнього теракту в Тель-Авіві, коли ісламський терорист-самовбивця підірвав бомбу біля дискотеки, є чимало репатріантів з України. Вперше жертвами палестинсько-ізраїльського конфлікту стали прибульці з України: шістнадцятирічний Олекса Лупало та двадцятирічний Роман Вороговський.

Сім’я Олекси Лупала, що мешкає тепер у Тель-Авіві, – це типові українці-заробітчани, яких в Ізраїлі нині досить багато. Олекса працював з ранку до вечора – розносив товар. Він пішов на дискотеку зі своєю подругою, бо дівчата мають вхід туди безкоштовно, і загинув від вибуху. Консульство України відмовилось заплатити три тисячі доларів за перевезенння його тіла в Україну. Ці кошти взяв на себе уряд Ізраїлю.

У своїй заяві для преси посол України Дмитро Марков висловив співчуття усім тим, хто потерпів від теракту. Він зазначив, що вперше за період цієї війни Україна стала потерпілою стороною в конфлікті. Торкаючись політичного аспекту подій, український посол заявив, що Київ чітко та категорично проявив свою позицію. За його словами, Україна виступає за негайне призупинення насильства та відновлення контактів між представниками силових структур супротивних сторін. Це можна зробити, сказав Марков, на основі нещодавно оприлюдненого звіту міжнародної комісії Мітчела.

Посол України додав, що вже найближчим часом Україна оприлюднить своє офіційне звернення до обох сторін. Він вважає, що палестинська адміністрація повинна вжити дієвих заходів, аби припинити насильство і терор. Дмитро Марков зазначив, що Україна як член Ради безпеки ООН має намір активізувати свою діяльність з метою призупинити нинішню ескалацію арабсько-єврейського конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG