Доступність посилання

ТОП новини

Македонія переходить у наступ


Македонія переходить у наступ

Белград, 8 червня – Македонськi сили у п’ятницю розпочали рiшучий наступ на позицiї албанських повстанцiв на пiвночi країни, вiдхиляючи одностороннє перемир’я, яке за кiлька годин ранiше проголосили окремi командувачi бойовикiв Нацiональної визвольної армiї місцевих албанців.

О п’ятiй годинi ранку Збройнi сили Македонії почали гарматами й танками обстрiлювати повстанськi лiнiї в околицях Куманова й Тетова. Про це повiдомили електроннi масмедiа у Скоп’є, посилаючися на своїх кореспондентiв й заяви представника Мiнiстерства оборони. За кiлька годин ранiше в македонськiй столицi розповсюджено повiдомлення, яке пiдписав полiтичний лiдер Нацiональної визвольної армiї Алi Ахметi. В ньому мовиться, що повстанцi о 24-й годинi у четвер проголосили одностороннє перемир’я й звернулися до уряду з пропозицiєю розпочати переговори. Представник Генштабу вiдмовився коментувати повiдомлення. Вiн коротко сказав, що жодних наказiв у зв’язку з перемир’ям немає.

У п’ятницю вiдбулася надзвичайна сесiя македонського парламенту. Президент Борис Трайковський пiсля кiлькаденних дебатів i з македонськими, i з албанськими полiтиками висунув план, яким також запропоновано перемир’я з метою дати албанським повстанцям можливiсть скласти зброю й вiдступити до Косова. Глава держави вiдкинув вимоги вести переговори з бойовиками чи їхнiми полiтичними представниками. Дiалог, на його думку, можна вести лише з полiтичними партiями.

Прем’єр-мiнiстр Любчо Георгiєвський, навпаки, вважає, що тепер час не для розмов, а для рiшучого удару. На його думку, Збройнi сили спроможнi розгромити бойовикiв протягом однiєї доби й таким чином запобiгти громадянськiй вiйнi. Георгiєвський закликав лiдера соцiал-демократiв Бранка Црвенковського, щоби той до суботи пiдготував свiй варiант врегулювання кризи. Це означає, що прем’єр-мiнiстр виступає за створення уряду без представникiв етнiчних албанцiв.

До Скоп’є у п’ятницю знову прибув Хав’єр Солана, один з керiвникiв Європейського союзу, який у травнi тимчасово погасив пожежу на пiвднi Балкан. Ситуацiя вiдтодi погiршилася. У мiстi Бiтола молодi македонцi, обуренi загибеллю своїх землякiв, солдатiв запасу з цього мiста, двi ночi пiдряд руйнували албанське майно. Постраждали, як це вже буває в балканських помстах, безневиннi люди.

Тим часом нервознiсть у регiонi збiльшила одна бєлградська газета, яка у четвер оприлюднила нiбито карту майбутнього розподілу Балкан. Карту, як стверджують анонiмнi джерела, пiдготовано пiсля нарад у Вашингтонi за участю представникiв Бiлого дому, Пентагону, Державного департаменту, та навiть колишнього держсекретаря Кiсинджера. На цiй картi подiлено не лише Македонiю i Косово, але й Боснiю i Герцеґовину. Серйознi аналiтики кажуть, що це звичайна провокацiя. Проте для нацiоналiстiв це черговий доказ, що, ось, мовляв, Америка прагне створити на Балканах велику Албанiю на шкоду слов’янам.

Бєлградськi яструби сподiються, що десятилiття вiйн ще не завершилося та що вони незабаром переможно повернуться до Косова. Тому й вигадують перекроювання кордонiв i заохочують македонцiв вдарити по албанцях так, як це робив Мiлошевич. При цьому вони забувають, що окремi з них нещодавно заявляли, що жодної Македонiї немає: за їхніми словами, є, мовляв, лише пiвденна Сербiя, а македонцi – це пiвденнi серби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG