Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Брюссель напружено готується до саміту глав-держав Європейського Союзу, який відбудеться цього тижня в шведському місті Гьотеборг


Офіційний Брюссель напружено готується до саміту глав-держав Європейського Союзу, який відбудеться цього тижня в шведському місті Гьотеборг

Брюссель, 11 червня 2001 - Саміт примітний ще й тим, що в ньому вперше візьме участь президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш. Саме цій темі присвячувалась прес - конференціфя в Європейській Комісії, а також брифінг у шаб-квартирі НАТО.

Європейський Союз покладає на самміт глав- держав в Гьотеборзі великі сподівання. На порядку денному саміту - обговорення внутрішньої інтеграції Європейського Союзу шляхом зміцнення внутрішнього ринку, переходу на спільну європейську валюту «ЄВРО», координації спільної зовнішьої політики та політики оборони, створення європейських сил швидкого реагування та нової європейської системи нестратегічної протиракетної оборони.

Що стосується справ зовнішньої політики Європейського Союзу - це активне посередництво ЄС у погашенні зростаючої кризи на Балканах, зокрема в Македонії, участь ЄС у переговорах щодо припинення конфліктів на Близькому Сході.

Але головним цвяхом подій в Брюсселі і Гьотеборзі буде президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш. В якості президента США - це перший візит Джорджа Буша до Європи, хоча вперше Джордж Буш, єдиний раз був понад тридцять років тому в Італії. Під час свого візиту до Європи Американський президент планує поставити крапку в дискусіях, чи бути європейському корпусу швидкого реагування автономним і цілком незалежним від НАТО, чи все ж таки координація операцій європейського корпусу швидкого реагування буде здіснюватись за участі НАТО. Білий дім наполягає саме на цьому.

Керівництво Європейського Союзу зі свого боку має надію, що зможе переконати Буша приєднатися до кіотського протоколу про очищення навколишнього середовища. Нині екологічне забруднення в основному від викидів автомобільного газу викликає глобальні зміни клімату. ЄС також планує полагодити з Вашингтоном торговельні суперечки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG