Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки беруть участь у міжнародних військово-морських навчаннях


Українські моряки беруть участь у міжнародних військово-морських навчаннях

Севастополь, 11 червня 2001 - Військово-морські навчання "Кооператив партнер-2001", що традиційно проводяться в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру", почалися в понеділок в акваторії грузинського порту Поті. У маневрах від України бере участь великий десантний корабель українських Військово-морських сил "Костянтин Ольшанський" і взвод морських піхотинців.

Навчання "Кооператив партнер-2001" триватимуть до 23 червня. Перша фаза пройде в грузинському порту Поті, а друга – у східній частині Чорного моря. Як повідомляє прес-центр українського флоту, у маневрах, окрім моряків ВМС України також беруть участь представники Збройних Сил Азербайджану, Болгарії, Грузії, Греції, Італії, Румунії, США, Туреччини, Франції і Швеції, а також постійно діючих ударних з'єднань НАТО в Середземному морі і штабу ВМС Північно-Атлантичного Альянсу у Південній Європі.

За повідомлення речника українського флоту капітана 2-го рангу Миколи Савченка, темою навчань є проведення миротворчої операції з підтримки миру і надання гуманітарної допомоги країні, яка постраждала в результаті стихійного лиха. В перебігу морської фази пройдуть артилерійські стрільби по морським цілям, тренування з тактичного маневрування, передачі вантажів на ходу, пошуково-рятувальних заходів, протимінній і протиповітряній обороні, боротьбі за живучість корабля, контролю судноплавства. Під час берегової фази буде відпрацьовано висадку з десантних кораблів на необладнане узбережжя морської піхоти, в тому числі – із застосуванням гелікоптерів. Морські піхотинці супроводжуватимуть гуманітарні вантажі, проводитимуть розмінування, розгорнуть та охоронятимуть табір для потерпілих, а військові медики надаватимуть медичну допомогу.

У навчаннях задіяно 39 кораблів, катерів і допоміжних суден, 18 літаків, 7 вертольотів, підрозділи морської піхоти загальною чисельністю до 800 осіб. Болгарія і Румунія нададуть інженерні групи, а Франція – польовий шпиталь. Загалом – понад 4 тисячі військовослужбовців з 11 країн. Росіяни знову відмовилися від участі. Зате, на відкритті навчань був присутнім представник Абхазії, що президент Грузії Едуард Шеварнадзе розцінив як “фактор довіри".

Українські моряки повернуться до Севастополя 25 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG