Доступність посилання

ТОП новини

У війську польському впроваджують програму викорінення алкоголізму в армії «Корекція»


У війську польському впроваджують програму викорінення алкоголізму в армії «Корекція»

Варшава, 12 червня 2001 – Статистика, що свідчить про рівень життя полських жовнірів, є досить прозорою і відкритою. Побут солдатів, умови їхньої служби не є у Польщі якимись державними таємницями і суспільство може тут контролювати армію, рівно ж як і має можливість громадськість впливати на ті чи ті неґативні явища у війську. Взяти хоча б порівняно свіжий приклад з одним із найвищих військових фкнкціонерів – віце-міністром національної оборони Польщі Робертом Ліпкою. Коли преса написала про те, що віце-міністр з’явився перед солдатами «під шафе», достойника одразу було звільнено з посади.

І все ж, проблема алкоголізму у війську польському є такою загрозливою, що для її розв’язання впроваджено цілу комлексну програму. Вона передбачає лікування офіцерів – алкоголіків, а також допомогу солдатам термінової служби. Рішення про запровадження антиалкоголної програми було схвалено в Польщі під тиском статистичних даних. А вони тривожні. Так, наприклад, кожен третій злочин у польському війську вчиняють у стані алкогольного сп’яніння. Солдат в середньому випиває щодня 160 грамів алкоголю, і це не завжди доброї якості напої. Мають місце отруєння, зокрема, нелегально виробленою горілкою.

У польській армії вже ніхто не приховує того фатку, що значна частина офіцерів служить там після примусового лікування в наркологічних закладах. Аналіз все ж показує, що рятувати офіцерські кадри, лікуючи їх від алкоголю, дешевше, ніж викидати тих людей на вулицю й вишколювати, натомість, нових. Спеціальна лікарська допомога відтепер буде надавати військовим – і солдатам і офіцерам – у Польщі безпосередньо допомогу на місці служби. До речі, газета «Жиче» написала, що в розмові її кореспондента з лікарем-наркологом той зізнався, що за кілька тижнів до інциденту з віце-міністром національної оборони Робертом Ліпкою нарколог порадив йому йти лікуватися й подав свою візитку. Якби віце-міністр, пише «Жиче», звернувся за допомогою до лікаря, то може й досі б залишався на посаді.

Словом, у польському війську поважно беруться за одну з найстрашніших проблем, яка роз’їдає, до речі, й українську армію. Чи вдасться полякам запровадити тверезий спосіб життя серед своїх військових? Якщо так, то можна буде в них запозичити досвід впровадження програми «Корекція».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG