Доступність посилання

ТОП новини

Візит Леоніда Кучми до Словаччини: багато гарних слів, мало толку


Візит Леоніда Кучми до Словаччини: багато гарних слів, мало толку

Прага, 13 червня 2001 — Візит до Словаччини Президента України Леоніда Кучми Міністр закордонних справ Едуард Кукан зустрів закликом до керівників своєї країни: дуже важливо звернути увагу їхнього суперечливого гостя на потребу дотримуватися демократичних засад на його батьківщині, цитує Міністра словацький щоденник Сме.

Але такі сподівання не справдилися: самого Кукана в програмі Кучминих зустрічей немає — а офіційні переговори з Президентом, Прем’єр-міністром і головою парламенту Словаччини тривають на рівні гарних і приємних для обох сторін слів.

Відвідини Президента України стали для нього ніби рекламою. Леонід Кучма каже, що ніякої політичної кризи в Україні нема — є тільки провокації проти нього та чутки, які «одна баба говорила»; насправді ж, за його словами, «Ми знаходимося в доброму місці і йдемо, я вважаю, тим шляхом, яким повинна йти Україна…» Президент поза очі звинувачує в гальмуванні української ходи до Європи Верховну Раду. А словацьких журналістів, як пише щоденник Народна оброда, Кучма на прес-конференції просто «опустив» разом із їхнім критичним питанням про відступ від демократії в Україні.

Ні Президент Рудольф Шустер, ні Прем’єр-міністр Мікулаш Дзурінда, ні голова парламенту Йозеф Мі∂аш — жоден із найвищих керівників Словаччини, яка залічує себе до західних демократій, не взявся нагадати українському керівникові про необхідність демократії й на сході від їхньої держави. Ба навпаки — Шустер, який перед тим признався, що для нього Кучма добрий друг, побачив в Україні «міцну ланку миру й демократії» в східній частині Європи. Іще один ляп словацької дипломатії, про який попереджав напередодні в щоденнику Сме відомий у країні політолог Александр Дулеба, став доконаним фактом.

У вівторок словацький прем’єр Мікулаш Дзурінда на переговорах із Кучмою заявив, що «Словаччина надзвичайно зацікавлена в демократичному розвиткові в Україні», повідомила Дзуріндина речниця Міріям Фітьмова. А на додаткове запитання журналістів уточнила: Президент Кучма залишив ці прем’єрові слова без відповіді.

Гострі теми залишилися осторонь не лише в політичних, але й в економічних питаннях. За словами речниці, Дзурінда нічим не відповів на інформацію київського гостя щодо можливостей транспортування нафти й газу. Так само й про подальші інвестиції зі словацького боку в будівництво Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд, що про них у вівторок говорив Президент Словаччини, аж до обіду в середу не пролунало й слово в розмові Леоніда Кучми з головою словацького уряду, який нібито мав би потурбуватися про важливу для обох країн можливість співпраці.

Схоже, фраза про «надзвичайну зацікавленість» Словаччини в розвиткові демократії в Україні й становила головний зміст розмови — речниця словацького прем’єра так і не змогла навести жодної конкретики, все повторюючи ті самі слова в відповідь на всі запитання журналістів.

У четвер Президент України закінчує візит на сході Словаччини, де живе велика українська меншина. Сподіваймося, хоч там ітиметься про діло — чи про розвиток співпраці прикордонних реґіонів двох країн, а чи про проблеми українців у Словаччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG