Доступність посилання

ТОП новини

У Торонто закінчилася виставка «Спадщина в золоті – скіфські скарби України» – справжня мистецька сенсація


У Торонто закінчилася виставка «Спадщина в золоті – скіфські скарби України» – справжня мистецька сенсація

Торонто, 14 травня 2001 – Найпопулярніші канадські засоби масової інформації для «Спадщини в золоті» компліментів не шкодували. Зали престижного Королівського музею Онтаріо, де експонувалися скіфські скарби України, постійно були переповнені. Розповідає президент музею Вильям Торсел:

Вильям Торсел

Для мене особисто, як, думаю, і для більшості відвідувачів музею, «Спадщина в золоті» мала, насамперед, пізнавальне значення. Це була перша виставка з України, і цінність її полягали у тому, що вона не лише ознайомила з унікальною «золотою спадщиною», але й дала поняття про багату скіфську культуру, про яку ми в Канаді майже нічого не знали. Деякі з відвідувачів приходили на цю виставку по кілька разів, що трапляється не так вже часто, адже квитки платні. Особливо ми пишаємося тим, що саме наш заклад був першим, у якому експонувалися пекторалі. Відвідувачі годинами милувалися цим витвором скіфського мистецтва… Серед численних відгуків було і кілька скарг, автори яких нарікали на те, що зали виставки були переповнені. Ці скарги спонукали нас до думки про те, щоб експонувати українське мистецтво в наших постійно діючих виставках. Ми свідомі того, що українська цивілізація має багату історію, й були б раді, якби вона відтепер була представлена в нашому музеї як частина цивілізації людства.

Надія Бадзів

За три місяці, впродовж яких «Спадщину в золоті» експонував королівський музей Онтаріо, її відвідало понад 164 тисячі осіб. Вона була однією з наймасовіших за всю історію цього канадського музею і виправдала не лише моральні сподівання його представників. Цими днями «Спадщина в золоті» покинула Торонто і вирушила до Америки – до Музею мистецтва Канзас Сіті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG