Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі сьогодні закінчилося створення ініціативних груп претендентів на посаду президента – потенційних кандидатів вже майже 20


В Білорусі сьогодні закінчилося створення ініціативних груп претендентів на посаду президента – потенційних кандидатів вже майже 20

Мінськ, 15 червня 2001 - До кінця робочого дня цієї п’ятниці можна було подати заяви про рееєстрацію груп із збирання підписів за кандидатів у президенти Білорусі. Вже зареєстровано групи нинішнього глави держави Аляксандра Лукашенки та політичного емігранта, лідера консервативно-християнської партії БНФ Зянона Пазьняка.

Голова Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Ярмошина повідомила, що на середину цього дня подали заяви про реєстрацію своїх груп 16 претендентів на посаду президента. 7 з них вже зареєстровано, заяви інших Центрвиборчком розглядатиме в понеділок.

Серед зареєстрованих є група нинішнього президента Аляксандра Лукашенки, який попросив Центрвиборчком, цитую: “Не викидайте вже нікого – хай усі сходять у президенти”. Коли Лукашенка приїхав до комісії, його служба безпеки не пустила в приміщення незалежних журналістів. Хоча напередодні Лідія Ярмошина, відповидаючи на запитання українського журналіста, заявила, що для преси вхід у Центрвиборчком буде завжди вільним.

Лідія Ярмошина на засіданні Центрвиборчкому заявила, що рееєстрація групи Аляксандра Лукашенки є “безсуперечним питанням”. Але справді суперечним питанням стала реєстрація ініціативної групи Зянона Пазьняка, голови Консервативно-християнської партії колишнього Білоруського народного фронту. Пазьняк вже понад 5 років мешкає за кордоном, має статус політичного утікача в США, а Конституція Білорусі вимагає від кандидата в президент 10-річного строку мешкання в країні. Сьогодні Конституційний суд Білорусі вирішив, що Зянон Пазьняк має постійну прописку в Мінську, тому його можна реєструвати, що й було зроблено Центвиборчкомом одноголосно.

Сенсацією стало висунення кандидатури нинішнього посла Білорусі в Латвії Михайла Мариніча, який раптовно перейшов в опозицію до президента Лукашенки, який його призначив послом в Ризі. Мариніч заявив, що йому обридло виправдовуватися за “останній тоталітарний режим в Європі”, як назвав Білорусь міністр оборони Латвії, та сказав Радіо Свобода:

«Обов’язково буду змагатися до кінця. Єдина мета – зупинити шлях в нікуди, у бездну»

Заявив поки що дійний посол Білорусі в Латвії, в ініціативну групу якого входить колишній головний ідеолог Аляксандра Лукашенки, тепер просто депутат палати представників Іван Пашкевич.

Ще одним серйозним претендентом на посаду президента став Леонід Сініцин, перший глава адміністрації Аляксандра Лукашенки, а потім віце-прем’єр білоруського уряду, який пішов у відставку 1996 року.

Новиною стала також створення групи Леоніда Калугіна, директора мінського заводу холодильників.

За словами голови Центральної комісії з виборів Лідії Ярмошиної, кілкість претендентів може досягнути 20. До 20 червня відбудеться реєстрація їхніх ініціативних груп, які мусять зібрати мінімум 100 тисяч підписів, а самі кандидати в президенти появяться в Білорусі лише в початку серпня. Вибори ж призначено на 9 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG