Доступність посилання

ТОП новини

Кримські депутати проти присутності іноземних військ в Україні, крім російських


Кримські депутати проти присутності іноземних військ в Україні, крім російських

Симферополь, 19 червня 2001 - Пригадується, в липні-серпні 1997 року кримські комуністи ледь не зірвали проведення в Криму широкомасштабних багатонаціональних миротворчих навчань “Сі бриз-97”. Тоді ліві разом з проросійськими організаціями вивели понад 5 тисяч осіб на демонстрацію проти присутності в Криму підрозділів сил НАТО. І хоча антиНАТОвські настрої серед кримчан після цього пішли на спад, відтоді в Криму проводилися, за невеликим вийнятком, лише українсько-російські військово-морські навчання. Втім, і зараз переважна більшість кримських депутатів із настороженістю, а то й ворожістю ставляться до ідей проведення в Україні і, зокрема, в Криму міжнародних маневрів за участі військовослужбовців Північно-атлантичного Альянсу.

Найзапеклішими противниками іноземної військової присутності в України і далі залишаються комуністі. У кримському парламенті вони мають найбільшу фракцію і суттєво впливають на формування громадських настроїв на півострові. Костянтин Панченко – депутат та один з лідерів фракції “Комуністи і народовладдя” – відмовився говорити на диктофон, але заявив, що Компартія була, є і буде проти участі України у будь-яких НАТОвських програмах, а тим більше – проти присутності військ, як він сказав: “окупаційних військ НАТО” в Україні. Водночас, товариш Панченко заявив, що Російський Чорноморський

флот не можна вважати іноземним, а тому для його присутності в Криму – ніяких указів і законів не потрібно. А потрібно проводити якомога більше різноманітних спільних українсько-російських заходів, щоб зрештою, флот в України і Росії став єдиним.

Голова мандатної комісії кримського парламенту Євген Максименко відомий як центрист, однак, у цьому питанні він солідарний з комуністами. За його словами, українське керівництво чомусь планує проведення більшості спільних з НАТО навчань саме в Криму, тоді як Кримський півострів – це насамперед, курортний регіон, де військова присутність – небажана. Пан Максименко звертає також увагу на проросійські настрої кримчан і вибори, що наближаються, а також на присутність в Криму Російського флоту, який зацікавлений у збереженні власних таємниць.

- Зважаючи на це, такі навчання нам тут в Криму зовсім не потрібні. Якщо Україна заявляє, що вона є мирною, миролюбною країною, яка виступає за ядерне розброєння, то нехай проводить такі навчання деінде, а нам вони ні до чого, краще ми будемо творчою працею тут заробляти собі гроші своїми красотами і своїми курортами. Не потрібні нам ніякі навчання, і взагалі – іноземні війська на території України, - заявив голова Мандатної комісії Верховної Ради Криму Євген Максименко.

Голова Комісії з питань екології соціаліст Віктор Попов теж проти присутності іноземних, читай – НАТОвських, військ в Україні. Але аргументи він наводить інші:

- Крим повільно, поступово звільняться, так би мовити, від мілітариського навантаження. Колись в історії Криму величезні території займали різні військові полігони, бази та об’єкти. Нащастя, кількість їхня скорочується. І її треба скоротити в усій Україні. Ми категорично проти проведення будь-яких спільних з НАТО навчать як у Криму, так і в інших регіонах України. Ми також виступаємо за поступове скорочення на півострові й українських та російських військ. І більшість кримчан підтримують таку позицію – переконаний Віктор Попов, депутат кримського парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG