Доступність посилання

ТОП новини

Сербську громадскiсть цими днями хвилює свого роду боротьба за владу мiж Збройними силами й полiцiєю


Сербську громадскiсть цими днями хвилює свого роду боротьба за владу мiж Збройними силами й полiцiєю

Бєлград, 19 червня 2001 – Частина лiдерiв правлячої коалiцiї пiдтримує вiйськовослужбовцiв, iншi – Мiнiстерство внутрiшнiх справ.

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца з приводу Дня Збройних сил вiдправив на пенсiю 20 генералiв та адмiралiв. Проте, серед них не було й начальника Генштабу Небойши Павковича, хоча преса iронiчно повiдомляла, що наближається кiнець його блискучої кар’єри. Завдяки беззастережнiй пiдтримцi екс-президентовi Слободану Мiлошевичу, Павкович протягом лише п’яти рокiв з майора став генерал-полковником, командувачем армiї й нарештi очолив Генштаб, складений переважно з таких самих прихильникiв комбiнацiї комунiзму й великосербського нацiоналiзму.

Преса, також, прогнозувала, що наступником Павковича стане генерал Нiнослав Крстич, який успiшно провiв операцiю мирного повернення югославських сил до буферної зони на пiвднi Сербiї. У вiдповiдь на це, Павкович звiльнив Крстича з цiєї посади. Заступник республiканського прем’єр-мiнiстра Небойша Чович заявив, що звiльнення Крстича - важкий удар мирним зусиллям влади, який може викликати великi труднощi, та навiть припинення мирного процесу. За його словами, албанцi на пiвднi ледве пересвiдчилися, що не усi сербськi генерали належать до так званих “собак вiйни” й наразi Генштаб звiльняє саме людину, яка здобула їхню довiру. Незадоволення з цього приводу висловив i республiканський прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич, а Мiнiстерство внутрiшнiх справ оприлюднило кiлька документiв, якi свiдчать про причетнiсть Збройних сил до злочинiв над албанцями у Косовi.

Кабiнет глави держави оприлюднив коротке повiдомлення, в якому мовиться, що змiни у Збройних силах проводяться згiдно з правилами вiйськової служби. Отож, Коштунiца пiдтримав славолюбного й зухвалого Павковича. На думку оглядачiв, вiн таким чином подякував вiйськовiй верхiвцi за жовтень минулого року, коли вона покинула Мiлошевича i склала присягу на вiрнiсть новообраному президентовi.

Бєлградська преса пише, що розпочалася боротьbа за владу не так мiж генералами й полiцiєю, як мiж главою держави й прем’єр-мiнiстром Сербiї. Iншими словами, головними актерами є легалiст Воїслав Коштунiца i прагматик Зоран Джiнджич. Перший, на думку аналiтикiв, виступає за додержування законiв й збереження iнституцiй, незважаючи на те, що вони успадкованаi вiд Мiлошевича. Другий вимагає усунути прихильникiв колишнього режиму з усiх полiтичних та суспiльних структур. Перший виступає за збереження сербсько-чорногорської федерацiї незважаючи на поступки, на якi треба пiти з просербськими силами у Чорногорiї. Другий впевнений, що Сербiя може й без Чорногорiї.

Пiсля першого раунду переможця немає. Коштунiца закрiпив добрi стосунки з Генштабом. Джiнджич має сербську полiцiю, включаючи й сильну Службу безпеки. Баталiя продовжується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG