Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси


Огляд західної преси

Прага, 19 червня 2001 – Західні оглядачі продовжують коментувати суботню сустріч президента США Буша з російським керівником Путіним. Коментатори висловлюють часто протилежні думки у справі майбутніх взаємин США і Заходу з Росією. Багато з них побоюються надмірного зближення обох лідерів і закликають Буша не випускати з уваги під час переговорів з Путіним чеченської кризи і наступу на пресу. Західні газети відгукуються також на перемогу у загальних виборах в Болгарії колишнього царя Сімеона, який відтепер очолить уряд країни.

Коментуючи зустріч Буша з Путіним, газета «Вашінгтон пост» у редакційній статті дає схвальну оцінку позиції президента США під час переговорів з російським керівником. Розбіжності між США і Росією, за словами Буша, зокрема у справі розширення НАТО на Схід і договору про балістичні ракети не повинні стояти на перешкоді установлення конструктивних взаємин Москви із Заходом. Газета вважає правильним і надихаючим для Москви зауваження Буша про те, що Росія повинна стати частиною Європи, однак, підкреслює, що це залежатиме не лише від Заходу, а й від самої Росії, від її внутрішньої політики. При цьому газета наводить репресії російських військ проти цивільного населення Чечні, які руйнують імідж Росії на Заході. Обмеження діяльності незалежних засобів інформації в Росії, на думку газети, теж не свідчать про серйозні демократичні зміни.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» висловлює думку, що розвиток взаємин між Бушем і Путіним перевершив навіть найоптимістичніші очікування. Газета наводить при цьому Бушеву характеристику Путіна, згідно з якою той є «чесною і прямою людиною». З цієї причини газета не передбачає особливих труднощів у розв’язанні проблем, які ділять обидві країни і вважає такий розвиток подій здоровим.

Західна, зокрема європейська преса широко відгукується на перемогу у виборах в Болгарії колишнього царя Сімеона, який відтепер зайняв посаду прем’єр-міністра. Коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Бертгольд Колер пояснює перемогу кошишнього болгарського монарха катастрофічним соціальним становищем болгарського населення і браком економічного поступу у цій країні в післякомуністичний період. Дотеперішнє політичне керівництво ніколи не дотримувало своїх передвиборних обіцянок, пише Колер. Голосуючи за Сімеона, болгари сподівалися, що колишній монарх зможе змінити дотеперішнє становище. Тому, на думку коментатора, перед Сімеоном стоїть тяжке завдання. На додаток він мусить також переконати лідерів Європейського союзу і союзу НАТО, міжнародні фінансові інституції й інвесторів, що він справді є найліпшим вибором для Болгарії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG