Доступність посилання

ТОП новини

Візит шведського прем’єра Горана Персона до України


Візит шведського прем’єра Горана Персона до України

Брюссель, 19 червня 2001 - Глава Українськох Місії при ЄС Роман Шпек, коментуючи візит Прем’єр Міністра Швеції Горана Персона до України відзначив, що це перший візит не лише шведського прем’єра Горана Персона до України, але головне це перший візит головуючого Ради Європейського Союзу.

Роман Шпек оцінив цей візит, як бажання Європейського Союзу розширювати і поглиблювати співробітництво, і це по при ще не загоєні рани, які, як- не- кажи, залишають негативний слід на політичному тлі України. Головним сигналом, чи то пак домінантою в сфері політичних взаємин між ЄС з Україною - це рішення під час нещодавнього Гьотеборгзького Саміту залучити Україну до так званої «Європейської Конференції».

Від себе додам, що в постійній «Європейській Конференції» беруть участь лише країни -члениЄС та країни -кандидати.

Більш детально про мету і зміст візиту до Києва шведського прем’єр міністра Горана Персона розповів для Радіо Свобода член кабінету міністрів Швеції, Посол Стефан Нореен.

Спочатку відбудеться двостороння зустріч двох прем’рів: Персона і Кінаха. Вона триватиме лишень 20- 30 хвилин під час якої сторони обговорять підготовку до засідання Ради співробітництва між Україною і ЄС, яке відбудеться 25 червня в Брюсселі.

Решта візиту буде присвячуватись загальним питанням співробітництва, а саме як можна більше працювати з Україною і в самій Україні. В складі делегації також високопосадові представники Європейської Комісії, та уряду Бельгії, яка головуватиме наступних пів - року в Європейському Союзі. Тому ми намагатимось під час візиту, - зазначив посол Стефан Нореен,- зробити наголос на Європейському аспекті. І якщо ви пам’ятаєте у висновках Гьотеборзького саміту Україну запросили до «Європейської Конфереції». Точно вказати дату, коли це трапиться поки ще рано, але наголосимо що для України двері до «Європейської Конференції» відчинені і це дужеважливий сигнал. Крім того своїм візитом до Києва Горан Персон хоче підкреслити важливість України для Європейського Союзу.

Стефан Нореен також зазначив, що під час обговорення сторонами внутрішнього становища, європейська делегація має намір вчергове повернутися до демократичного аспекту, зокрема свободи преси , свободи слова та інших людських прав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG