Доступність посилання

ТОП новини

Югославська федерацiя ще раз опинилася на роздорiжжi


Югославська федерацiя ще раз опинилася на роздорiжжi

Бєлград, 20 червня 2001 – Уряд пiдготував проект закону про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, але у парламентi немає необхiдної бiльшостi для його ухвалення.

У Бєлградi триває нова полiтична драма. Перед владою постало iсторичне питання: чи зберiгати сербсько-чорногорську федерацiю чи колишнього президента Слободана Мiлошевича. Пiсля довготривалих дебат, союзний кабiнет мiнiстрiв бiльшiстю голосiв ухвалив проект вiдповiдного закону. Ним передбачається, що остаточну постанову про видачу громадян Югославiї до Гааги виносять не центральнi, а республiканськi органи. Проте, чорногорськi соцiалiсти заявляють, що не будуть голосувати анi за такий варiант закону, а без їхнiх голосiв його не можна прийняти. Сесiю парламенту, яку скликано на четвер, ймовiрно буде вiдкладено. Про це кореспондентовi радiо Свобода заявив один з лiдерiв сербської правлячої коалiцiї пiсля наради, яка тривала у середу до першої години ранку. За його словами, часу для нових дебат бiльше немає. Сербiї залишилися лише двi можливостi: або ухвалити республiканський закон або спiвпрацювати з Трибуналом на пiдставi iнших документiв. На думку бiльшостi юристiв, екстрадицiя можлива й на пiдставi Статуту Трибуналу, якого повиннi додержуватися усi країни члени ООН.

Слободан Мiлошевич поки-що не турбується. Вiн через своїх адвокатiв дав iнтерв’ю бєлградському магазину “Блiц нюз”, в якому заявив, що його заарештовано тому, що “зупинив НАТО” та що вiн себе вважає моральним переможцем.

Iнша столична газета у середу оприлюднила розмову з одним свiдком знищення слiдiв злочинiв у Косовi. Мова йде про водiя однiєї з вантажiвок, якими вбитих албанцiв перевозили до Сербiї. Розповiдь надто жахлива, щоби її переповiдати. Мертвi тiла, за його словами, перевозили лише вночi й похороняли на кiлькох мiсцевостях у Сербiї. Точнiше, це не були похорони. Людей та частини тiл кидали в ями наче тварини, за допомогою бульдозерiв та iнших будiвельних машин. Усе проходило пiд наглядом керiвникiв армiї й полiцiї. Хоча не наводить жодного iменi, цей водiй каже, що немає таємниць. Вiн стверджує, що й тодi усi знали про що йде мова, але були змушенi мовчати. На його думку, до Сербiї перевезено вiд 1800 до двох тисяч вбитих албанцiв. Серед них було чимало жiнок.

Республiканський мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович тимчасом ствердив, що у Сербiї виявлено ще одну масову могилу.

Це наслiдки полiтики й моральної перемоги, якою пишається Мiлошевич. Таку полiтику й таку людину захищають чорногорськi соцiалiсти й тому не диво, що у Сербiї зростає обурення проти них. У Бєлградi щораз частiше можна почути, що краще було б без Югославiї, як у Югославiї з такими партнерами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG