Доступність посилання

ТОП новини

Мілошевич – Міжнародний трибунал в Гаазі


Мілошевич – Міжнародний трибунал в Гаазі

Прага, 20 червня 2001 – Міжнародна правозахисна організація «Гюмен райтс воч» закликала Сполучені Штати і Європейський союз відкласти конференцію країн-донорів у справі допомоги Югославії, заплановану на 29 червня у Брюсселі. Керівництво правозахисної організації звинувачує Бєлград у відмові співпрацювати з міжнародним трибуналом в Гаазі у справі передання колишнього югославського керівника Мілошевича та інших воєнних злочинців для суду над ними.

На початку квітня держсекретар США Пауел заявив про те, що Белград підтвердив свою готовність співпрацювати з міжнародним трибуналом, тому Югославія заслуговує на американську економічну допомогу. Однак, Пауел підкреслив, що участь США в конференції донорів у Брюсселі залежатиме від дальшої кооперації югославських керівників. Організація «Гюмен райтс воч» закликала країни ЄС зайняти подібну позицію. Тим часом від початку квітня в Югославії не заарештовано жодного воєнного злочинця зі списку, отриманого від міжнародного трибуналу, не ухвалено також обіцяного закону, який легалізував би передання трибуналові Мілошевича. Під час свого візиту у США президент Югославії Коштуніца запевнив, що закон буде ухвалено найближчим часом, проте звинуватив трибунал в Гаазі у політизуванні процесу і в антисербських настроях. Від 1 квітня Мілошевич перебуває під арештом у бєлградській в’язниці за звинуваченням у корупції, а не за його воєнні злочини.

Директор міжнародної юридичної програми організації «Гюмен райтс воч» Річард Дік твердить у зв’язку з цим, що «будь-які заяви про співпрацю Бєлграда з міжнародним трибуналом не відповідають дійсності, тому міжнародна спільнота повинна вимагати від югославських керівників цілковитої співпраці. Він завив також, що для передання Мілошевича трибуналові непотрібно ухвалення спеціального закону. Цю думку визнав також прем’єр-міністр Сербії Джінджіч.

Оглядачі зауважують при цьому, що серед бєлградських керівників постали серйозні розбіжності у справі передання Мілошевича Гаагському трибуналові. Багато з них побоюються опору з боку військової верхівки, яка залишилася на своїх місцях від часів режиму Мілошевича, а також з боку вищих поліційних чинів. Передання Мілошевича та інших воєнних злочинців міжнародному трибуналові поставило би під загрозу і їхні позиції. Хоча вибори в Югославії виграла демократична опозиція, справжня влада у країні значною мірою ще належить старим кадрам Мілошевича, які, як вважають деякі оглядачі, без опору не відступлять. Тим часом реформісти, які домагаються співпраці із Заходом і очікують економічної допомоги від Європейського союзу і США у відбудові країни, за словами заступника прем’єр-міністра Югославії Міролюба Лабуса, нині опинилися у скрутній ситуації. Сам Лабус не виключає своєї відставки.

До цього слід додати, що організація «Гюмен райтс воч», виступаючи за відкладення економічної допомоги Югославії аж до цілковитої співпраці з міжнародним трибуналом, водночас підтримує надання населенню Югославії широкої гуманітарної допомоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG