Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я і Молдова – ще одні переговори…


Придністров’я і Молдова – ще одні переговори…

Прага, 20 червня 2001 – Один з наслідків зруйнованого СРСР – самопроголошена Придністровська республіка - й до сьогодні викликає занепокоєння не лише у Кишинева і найближчих сусідів але й у цілої Європи, бо криваві події у цьому реґіоні, котрі мали місце 1992 року, ще раз продемонстрували, як імперські сили Москви можуть підігрівати й розпалювати міждержавні й міжетнічні конфлікти з метою збереження своїх плацдармів на майбутнє.

Зрозуміло, що керівництво Придністров’я опирається на зброю і силу російських військ. Це ще раз продемонстрував президент цього утворення Ігорь Смірнов під час зустрічі з молдавським лідером Володимиром Вороніним у травні, коли вимагав від Кишинева відмовитися від вимог стамбульської угоди про виведення російських сил з регіону та вивозу звідси їх озброєнь.

Нинішні переговори між Кишиневом та Тирасполем, які супроводжуються певними компромісами, стали можливими лише після зближення позицій Москви та Кишинева і після заяв нового прокомуністичного керівництва Молдови про готовність приєднатися до союзу Росії і Білорусі. Але тираспольські керівники у перебігу нинішніх переговорів ведуть себе, як зауважують у Кишиневі, по-крутійські і на думку багатьох спостерігачів лише «граються» у переговори.

16 травня Кишинів запропонував Придністров’ю проект документу, у якому пропонує реґіону автономію у складі Молдови із збереженням прапора, герба, гімну, трьох офіційних мов – молдавської, російської та української, низки інших широких повноважень. Але президент Придністров’я Ігор Смірнов висловив сумніви щодо цих молдовських пропозицій і знову нагадав про перспективність російських планів вреґулювання.

Тому й сьогодні у Кишиневі на переговорах сторін йшлося про майбутній статус реґіону і про економічні стосунки Молдови з Придністров’ям. Нагадаємо, що напередодні, у вівторок, тираспольска влада вже вдруге не допустила молодовського президента до Бендер, де Володимир Воронін хотів покласти квіти на могилу жертв конфлікту 1992 року. Представник президента Молодови на переговорах Василь Стурза відзначив сьогодні у розмові з Інтрефаксом некоректність дій придністровців, зокрема, із введенням Тирасполем паспортів громадян цього самопроголошеного формування, що було зроблено заднім числом після підписання 16 травня з Кишеневом угоди про взаємне визнання документів. Ця тема також заторкувалася сьогодні у молдовській столиці.

Нагадаємо, що на придністровсько-молдовському переговорному процесі присутні й спостерігачі – повноважний представник президента Росії Олександр Новожилов, надзвичайний і повноважний посол України в молодові Петро Чалий і глава місії ОБСЄ в Кишиневі Уільям Гіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG