Доступність посилання

ТОП новини

14 червня виповнюється 192 роки від смерті архімандрита Мельхіседека Значко-Яворського


14 червня виповнюється 192 роки від смерті архімандрита Мельхіседека Значко-Яворського

Київ, 20 червня 2001 - Син осавули Лубенського полку, випускник Києво-Могилянської академії Матвій Значко-Яворський постригся у ченці під іменем Мельхіседека. Тридцяти семи років він став ігуменом Мотронинського Троїцького монастиря поблизу Чигирина. 1761 року Мельхіседек був призначений намісником Переяславського православного єпископа на Правобережній Україні.

Невдовзі на заклик Мельхіседека священики ста п’ятдесяти греко-католицьких парафій Правобережжя оголосили про свій перехід у православ’я. А коли польська влада застосувала проти них репресії, Мельхіседек звернувся по захист до запорізьких козаків.

У середині червня 1765 року він здійснив подорож до Санкт-Петербурґа і був там прийнятий імператрицею Катериною Другою. Звідти Мельхіседек з російським паспортом вирушив до Варшави, де передав королю та російському послу грамоти Катерини з вимогами забезпечити права православних мешканців Польщі. На прохання короля Станіслава Понятовського він уклав перелік утисків православних із шістдесяти пунктів під назвою «Екстракт деякої частини кривд».

У липні 1766 року після повернення до України Мельхіседек був заарештований та ув’язнений як російський шпигун. Навесні наступного року він утік із в’язниці на Запоріжжя, звідки незабаром виїхав на Лівобережжя.

У квітні 1768 року урочище Холодний Яр навколо Мотронинського монастиря стало центром підготовки Коліївщини. Чутки про «золоту грамоту» із закликом винищувати поляків та євреїв, буцімто привезену Мельхіседеком від Катерини, зібрали у Холодний Яр близько тисячі повстанців. У другій половині травня вони разом з російською армією розпочали бойові дії проти шляхти з Барської конфедерації. Сам Мельхіседек завбачливо повернувся на Лівобережжя, тому зміг після розгрому Коліївщини російською армією виправдатися перед судом від звинувачень в організації повстання. Він був призначений ігуменом Михайлівського монастиря у Переяславі, а згодом – Київського Видубецького монастиря. Дев’яностотрилітній Мельхіседек помер у Глухівському Петропавлівському монастирі 14 червня 1809 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG