Доступність посилання

ТОП новини

Китай: торгівля людськими органами


Китай: торгівля людськими органами

Прага, 28 червня 2001 – Виступаючи в конгресі США, китайський військовий лікар Ван Ґоці, який попросив у США політичного притулку, розповів страшливу історію про використання в Китаї органів засуджених до смертної кари для продажу багатим іноземцям, що потребують трансплантації. Китайські офіційні особи заперечили заяви Вонґа, назвавши їх «злісними вигадками» і «сенсаційною брехнею».

38-річний доктор Ван Ґоці виступив перед членами конгресового комітету з питань міжнародних зв’язків у рамках обговорення проблем порушення прав людини у різних країнах світу. Він розповів, що сам особисто зняв для трансплантації шкіри принаймні із ста розстріляних в’язнів у провінції Хебей. Відразу ж після екзекуції він повинен був протягом наступних 20-ти хвилин швидко розв’язати вбитим руки, зняти одяг і обережно зрізати їхню шкіру. Три інші лікарі вирізали нирки вбитих. Часто після розстрілів люди залишалися ще живі і здригалися в конвульсіях. Доктор Ван прибув до США у квітні з китайською групою туристів і попросив тут політичного притулку. Я складаю нинішні свідчення, глибоко каючись і страждаючи від докорів сумління, заявив Ван перед учасниками слухань. Після Вана перед членами конгресового комітету з питань міжнародних зв’язків виступив колишній китайський активіст захисту прав людини Гаррі Ву, який провів у китайських в’язницях 19 років, а тепер живе у Сполучених Штатах. За його словами, вилучення внутрішніх органів і шкіри засуджених на смерть пов’язані виключно з комерційною діяльністю китайських властей. Багаті іноземці платять понад 15 тисяч доларів за трансплантацію окремого органу. Реципієнтами внутрішніх органів засуджених на смерть є також представники китайського керівництва і вищі військові чини, які мають серйозні проблеми з тими чи іншими внутрішніми органами і потребують трансплантації. Останніми у цій черзі є звичайні громадяни. Деякі американські законодавці - учасники слухань зауважили, що крім свідчень Вана у них нема жодних інших доказів, однак, зійшлися на тому, що цій справі слід надати широкого розголосу. Тим часом представник міністерства закордонних справ Китаю у четвер категорично заперечив заяви доктора Вана, назвавши їх «злісними наклепами проти Китаю» і «сенсаційною брехнею». За його словами, Китай не торгує людськими органами і суворо забороняє подібну практику.

Проте директор Нью-Йоркського центру трансплантації нирок Томас Діфло посередньо підтвердив розповідь Вана. За його словами, три роки тому один з його пацієнтів, який чекав на трансплантацію, поїхав до Китаю і незабаром повернувся звідти з новими нирками. Пізніше Томас Діфло зіштовхнувся ще з кількома випадками, коли молоді американці китайського походження поверталися з Китаю з новими нирками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG