Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з журналістом О.Єльцовим, якого викликали до СБУ як свідка у справі розголошення державної таємниці в матеріалах Інтернет- проекту “Україна кримінальна”


Інтерв’ю з журналістом О.Єльцовим, якого викликали до СБУ як свідка у справі розголошення державної таємниці в матеріалах Інтернет- проекту “Україна кримінальна”

Київ, 29 червня 2001 -

Павло Вольвач:

“Олег, я знаю, що тебе викликали до СБУ як свідка у справі розголошення державної таємниці в матеріалах, що друкувалися в твоєму Інтернет- проекті “Україна кримінальна” www.cripo.com.ua і стосувалися родини Деркачів. Чому в твоїй квартирі проведено обшук, хіба у свідків його роблять?”

Олег Єльцов:

“Виявляється, що роблять.

В ордері на обшук, як правило, вказується, що шукають. Там було вказано, що шукають документи, на підставі яких я підготував свою статтю. Коли ми тільки зайшли в квартиру, я одразу видав ці документи, але, попри це, було проведено обшук. Нічого іншого не знайдено, що стосується справи.

Зі свідком пов’язана дуже цікава метода. З ним можна робити, практично, те ж саме, що з підозрюваним, за єдиним винятком: свідок не має права на адвоката. Тому дуже часто застосовується такий метод: людину, яку, скажімо так , готують до “посадки”, спочатку включають до справи в якості свідка, а потім переводять до іншої категорії. При цьому застосовують не завжди законні методи, про які свідок може не знати, а адвокат не може підказати, бо його немає поруч.

Я не думаю, що, навіть якщо мене буде переведено в статус підозрюваного, ця справа матиме якусь перспективу щодо мене.

Немає підстав мене притягати до кримінальної відповідальності. Я збираю інформацію, як будь-який журналіст. А ті, кому належить її берегти, чи карати тих, хто її не зберіг... будь ласка – це їхня справа. При чому тут журналіст, я не розумію.”

Павло Вольвач:

“Останнє: на якому етапі зараз ця справа і як ти оцінюєш її завершення.”

Олег Єльцов:

“Я тут не можу вгадати. Єдине, якби перспектива цієї справи виглядала таким чином, щоб від неї вийшла друга кримінальна справа, на яку я сподівався, коли готував цей матеріал. Я б хотів, щоб друга кримінальна справа стосувалася зловживань службовим становищем та низки інших кримінальних злочинів з боку колишнього голови СБУ Леоніда Деркача. Мені здається, достатньо абсолютно єдиного прикладу: якщо Леонід Васильович Деркач за власної ініціативи зірвав військовий контракт з Ізраїлем на кількасот мільйонів доларів, мені здається, що принаймні, наші пенсіонери мають підстави сподіватися, що Леонід Васильович понесе відповідальність.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG