Доступність посилання

ТОП новини

Бельгія розпочала головувати в Європейському союзі


Бельгія розпочала головувати в Європейському союзі

Брюссель, 01 липня 2001 - Швеція завершила головування в Європейському Союзі і передала цього понеділка естафету Бельгії. Тепер наступних пів-року Євросоюз очолюватиме бельгійське королівство. Пріоритети Бельгії в порівнянні з її попередником Швецією суттєво відрізняються.

Якщо бути абсолютно точним, то формально Бельгія розпочала головувати в ЄС у цю неділю. Однак у неділю прем’єр міністір Бельгії Гі Ферхофстад та міністр закордонних справ Бельгії Луі Мішель ще завершували переговори в колишній бельгійській колонії - Конго. Тому урочиста церемонія переобрання головування в Європейському Союзі була призначена на цей понеділок. Під час церемонії бельгійський прем’єр та шеф бельгійської дипломатії зустрілися з журналістами.

Прем’єр -міністр Гі Ферхофстад виклав основні напрямки роботи свого головування в Європейському Союзі. Вони суттєво різняться від тих завдань, які ставила перед собою попередниця Бельгії - Швеція. Бельгія, приміром, менше робитиме наголос на розширення Європейського Союзу. Бельгійський прем’єр переконаний, що перед тим , як розширятись на схід, Європейський Союз насамперед повинен навести відповідний порядок у вже існуючому ЄС.

Підставами для такого підходу стали: відмова Данії запроваджувати в своїй країні спільну європейську валюту «ЄВРО», відхилення всенародним референдумом Ірландії рішення Ліссабонського саміту, який затвердив детальну стратегію щодо прийняття в Євросоюз нових членів. А цього понеділка центральне бюро соціологічних досліджень ЄС оприлюднило висновки в яких зазначено, що основна більшість жителів країн Європейского Союзу малопоінформована про плани політичного керівництва ЄС розширятися. Ба більше 60 відсотків серед тих людей, які знають про це не бажають, аби в їх європейську сім’ю прийшли нові члени з Центральної та Східної Європи. Найменш поінформованими про плани ЄС розширятися виявились Великбританці та Ірландці. Прихильники розширення вважають, що серед країн, які достойні долучитися до Європейського Союзу є Польща і чомусь Швейцарія, яка поки що не поспішає до ЄС.

У зв’язку з такою картиною Бельгія насамперед звертатиме увагу на зближенні інтерсів населення країн Європейського Союзу з Офіційними інституціями ЄС, аби населення позбавилось так званого «ефекту настороженності» у зв’язку з розширенням, у зв’язку з запровадженням в наступному році спільної європейської валюти «ЄВРО», створенням об’єднаних збройних сил тощо.

Тому під час піврічного головування в Європейському Союзі, Бельгія найбільші зусилля здійснюватиме для внутрішньої інтеграції ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG