Доступність посилання

ТОП новини

Мілошевич у Гаазі. Близькосхідний мирний процес


Мілошевич у Гаазі. Близькосхідний мирний процес

Прага, 2 липня 2001 – Західні оглядачі продовжують коментувати екстрадицію колишнього югославського керівника Мілошевича до Гааги для суду над ним за воєнні злочини. Більшість коментаторів вважають цей крок перемогою справедливості, інші натомість – політичним актом. Західна преса широко коментує також ситуацію на Близькому сході після чергового порушення сторонами перемир’я.

Коментуючи екстрадицію Мілошевича до Гааги, британська газета «Файненшл таймс» пише у редакційній статті, що колишній югославський диктатор потрапив туди, де він повинен бути. З огляду на серйозність звинувачень, газета підкреслює, що суд над Мілошевичем повинен послужити екзаменом життєздатності міжнародної правової системи і її спроможності здійснювати юрисдикцію поза кордонами. Нинішній суд над Мілошевичем, підкреслює газета, повинен продемонструвати диктаторам у різних країнах світу, що відтепер вони не можуть почувати себе безкарними за свої злочини.

Дещо інаше коментує справу Мілошевича оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Томас Шмід. На його думку, екстрадиція Мілошевича не була кроком шляхетним, проте правильним. Таким чином міжнародне право зробило в Бєлграді гігантський скачок вперед. При чому, як вважає автор, даний випадок не може служити моральним дороговказом, а радше є актом політичним, а навіть матеріально-фінасовим. США погрозили, що бойкотуватимуть міжнародну донорську конференцію, присвячену наданню фінансової допомоги Югославії, якщо Мілошевича не буде передано міжнародному трибуналові. Однак, у даному випадку коментатор схвалює той факт, що клишній югославський диктатор стане перед судом за свої злочини.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» коментує останні зусилля держсекретаря США Пауела переконати ізраїльського і палестинського лідерів припинити насилля для дальшого повернення до столу переговорів. Після трьох тижнів перемир’я перервано. Неподалік від Тель-Авіва вибухли два автомобілі, поранивши кілька осіб. Відповідальність за терористичний акт взяло на себе екстремістське угруповання «Народний фронт визволення Палестини». Водночас палестинський лідер Арафат звинуватив Ізраїль за зірвання перемир’я унаслідок недільного обстрілу з вертольота автомобіля, в якому їхав знаний палестинський терорист Бішара. Бішара загинув із трьома іншими бойовиками.

Західна преса відгукується також на вертольотний удар ізраїльських сил по сірійських позиціях на півдні Лівану у відповідь на чергові терористичні акції екстремістів Хезболи.

У зв’язку з цими подіями оглядачі з явним скептицизмом коментують зусилля нинішньої адміністрації США закласти основу для відновлення мирного процесу на Близькому сході. На думку більшості з них, Арафат, який представляє палестинську сторону, не має контролю над численними екстремістськими угрупованнями, які дістають підтримку з різних країн регіону і відкрито виступають проти мирних переговорів з Ізраїлем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG