Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН відклала розгдяд питання, щодо зміни режиму санкцій проти Іраку


Рада Безпеки ООН відклала розгдяд питання, щодо зміни режиму санкцій проти Іраку

Прага, 3 липня 20001 - Рада Безпеки ООН перенесла розгляд питання щодо зміни режиму санкцій проти Іраку на пізніший термін. Проект резолюції, що її запропонували Сполучені Штати і Великобританія, заблокувала Росія, і таким чином не вдалося досягти консенсусу.

Сполучені Штати Америки і Росія не змогли подолати розбіжностей щодо проекту нової резолюції Ради Безпеки ООН стосовно зміни режиму санкцій проти Іраку. Про це заявив на брифінгу для журналістів офіційний представник Держдепартаменту США Річард Баучер.

У проекті резолюції, схвалення якої заблокувала Росія, Великобританія і Сполучені Штати пропонували запровадити нові санкції, котрі б з одного боку, розширили потік гуманітарних поставок до Іраку, а з іншого, втановили жорсткіший контроль над поставками товарів військового призначення. Окрім цього, йшлося про більш жорсткі заходи щодо присікання контрабанди іракської нафти.

Під час обговорення у Раді Безпеки ООН, американські експерти виступили з доповіддю, у якій стверджується, що Ірак виробив складну контрабандну сітку, яка дозволяє обходити міжнародні санкції. За даними американських фахівців, Ірак на сьогодні може безперешкодно отримувати усі матеріали, необхідні для відновлення виробництва зброї масового знищення.

За словами представника Держдепартаменту Сполучених Штатів Річарда Баучера, США зуміли домовитися з іншими чотирма з п’яти постійними членами Ради Безпеки ООН щодо нового переліку товарів так званого подвійного призначення. Однак, офіційна Москва, загалом, виступає проти такого підходу і пропонує власний варіант розв’язання проблеми, що його, зі свого боку, відкидають Сполучені Штати.

Зблизити позиції Вашингтону і Москви не змогла і вчорашня телефонна розмова керівників зовнішньополітичних відомств Сполучених Штатів і Росії – Коліна Пауела та Ігора Іванова.

Проти нового режиму санкцій, запропонованого Великобританією і США, звичайно, виступило і керівництво самого Іраку, яке домагається скасування усіх обмежень. В знак протесту, після закінчення 4-го червня шестимісячної фази гуманітарної програми «Нафта в обмін на продукти», Ірак припинив експорт нафти. Однак, сьогодні заступник міністра нафти Іраку Фаіз Шахін заявив, що у випадку продовження Радою Безпеки ООН терміну співробітництва з Багдадом, відповідно до умов меморандуму 1997 року, Ірак відновить поставки нафти за кордон. За його словами, нинішній рівень нафтовидобутку в Іраку становить мільйон барелей на добу. Проте, Ірак без зайвих труднощів зможе збільшити виробництво після того, як знову запрацює угода «Нафта в обмін на продукти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG