Доступність посилання

ТОП новини

Таджикистан – країна, небезпечна для туризму і бізнесу


Таджикистан – країна, небезпечна для туризму і бізнесу

Прага, 3 липня 2001 – Представники міжнародних правозахисних організацій звертають увагу на порушення людських прав в країнах Центральної Азії і особливо, на ситуацію, яка склалася у Таджикистані. Держдепартамент США застеріг своїх громадян від відвідин цієї республіки.

У червні місяці до числа заручників, що опинилися у руках озброєних таджицьких екстремістів, потрапило кілька громадян США і Німеччини. Тільки в середині минулого місяця у Таджикистані вдалося звільнити близько пятнадцяти таких заручників. Не менша кількість людей перебуває, як вважають, у полоні в місцевих ісламістських збройних груп, особливо в Тавіль-Дар’їнському районі, а також поблизу Каратегінської долини і на територіях, котрі межують з Афґаністаном та Киргизією. Міністр з надзвичайних ситуацій Таджикистану Мірзо Зієєв, котрий сам був нещодавно одним з відомих членів ісламської опозиції, досить успішно проводить переговори зі своїми колишніми однодумцями, що стосується якраз видачі заручників. Але ситуація в цій республіці залишається напруженою.

Не зважаючи на досить широкомасштабну операцію таджицьких сил безпеки супроти ісламістів у кінці червня, коли було забито 36 бойовиків і 66 взято в полон, все ж таки, за твердженнями офіційних чинників в Душанбе, під командуванням ісламських командирів Санґінова і Муаккалова перебуває ще чимало озброєних терористів, котрі викрадають людей і здійснюють інші злочини. Про впертий характер сутичок з бандитами свідчить й те, що у останній операції загинуло сім поліцаїв таджицьких спецслужб і 15 було поранено.

Одним із засобів існування терористичних груп є наркотики. Чи не щоденно надходять повідомлення про боротьбу з наркоділками в Таджикистані, особливо на кордонах з Афґаністаном та Росією. Сьогодні повідомлено про арешт групи наркоторгівців в Согдійській області республіки, у них вилучено понад 7 кілограмів героїну, що призначався для Росії. А вчора російськими силами федеральної служби безпеки було виявлено понад 30 кіло героїну у поїзді, що прямував з Таджикистану до Росії через Астраханську область.

Состерігачі вважають, що Таджикистан є однією з найнеблагополучніших республік колишнього СРСР і в економічному плані. Темпи інфляції у цій державі за останні місці є одними з найвищих на теренах СНД. Всесвітній Банк має проблем з реалізацію тут свого проекту із зменшення бідності і він нині продовжений до кінця року лише дякуючи особистому контролю з боку президента Рахмонова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG