Доступність посилання

ТОП новини

Китай – секта Фалунґон


Китай – секта Фалунґон

Прага, 4 липня 2001 – В одному з таборів примусової праці у північній частині Китаю неподалік від Харбіна, згідно з китайськими офіційними повідомленнями, 14 членів духовної секти Фалунґон здійснили колективне мамогубство. Наглядачам вдалося врятувати 11 інших членів секти. Представники Фалунґон і правозахисні групи відкинули офіційну версію Пекіна у цій справі.

На Заході секту Фалунґон, яка базується на буддиському вченні, називають духовним рухом. Протягом останніх кількох років, незважаючи на жорстокі переслідування з боку китайських властей, до секти приєдналися мільйони нових послідовників, зокрема серед молоді. Як виявилося півтора року тому, до секти належали також деякі представники китайського керівництва та адміністрації на місцях. Згідно з повідомленнями інформаційного центру Прав людини і демократії в Гонконґу, 20-го червня у згаданому таборі примусової праці, що називається Ваня, загинуло 10 осіб із 16-ти. Причому померли вони унаслідок тортур і систематичного побиття. Незадовго до смерті власті продовжили терміни їхнього ув’язнення, тому 15-го червня 30 членів секти оголосили колективну голодовку, що викликало роздратування тюремних властей і посилення репресій. Представники Фалунґон і китайські правозахисники категорично відкидають версію самогубства, підкреслюючи, що вчення Фалунґон забороняє будь-які форми вбивства всього живого, у тому числі самогубство. Представники секти заперечують також твердження, що п’ятеро учасників протесту, які раніше цього року здійснили акт самопідпалення на площі Тянянмень у Пекіні, були членами Фалунґон.

Тим часом представники Фалунґон у Сполучених Штатах повідомили про інші окремі випадки загибелі в ув’язненні 15-ти жінок, що належали до секти. Після отримання тіл для похоронів родини загиблих виявили на тілах принаймні двох жінок сліди мотузки і синці від побиття. Загалом від часу заборони секти, тобто від липня 99-го року, за даними правозахисних груп, у китайських в’язницях зазнали тортур і загинули принаймні 150 членів Фалунґон. Тортури зокрема застосовує адміністрація згаданого табору Ваня, де ув’язнено особливо багато членів секти. Згідно з повідомленнями, наглядачі б’ють в’язнів і застосовують електрошок. Нещодавно, коли 50 жінок відмовилися підписати документи з осудом секти і зреченням від неї, їх кинено до чоловічої в’язниці для знущань над ними.

Китайські власті визнали останній факт загибелі членів Фалунґон, твердячи, однак, що вони покінчили життя самогубством, бо, мовляв, вірять у загробне життя. Крім того, за словами китайських офіційних осіб, хворі члени секти намагаються лікуватися за допомогою медитації, замість звернутися до лікаря. Це нібито послужило головною причиною заборони секти 99-го року і переслідувань її членів. Після нинішнього випадку китайські і міжнародні правозахисні групи мають намір надати справі широкого розголосу і закликати західні уряди зайняти гострішу позицію щодо Пекіна у справі порушення прав людини в Китаї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG