Доступність посилання

ТОП новини

До становища в Македонії. Близький схід


До становища в Македонії. Близький схід

Прага, 4 липня 2001 – Західна преса порушує низку актуальних міжнародних проблем, серед яких важливе місце займає ситуація в Македонії і на Близькому сході.

Коментуючи розвиток подій у Македонії, оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Ґюнтер Баннас порушує справу можливого розміщення в Македонії миротворчих сил НАТО і зокрема Німеччини. Метою цього кроку мало би бути роззброєння груп албанських екстремістів на підставі домовленості між македонським керівництвом та албанськими лідерами. Однак, з огляду на можливість поглиблення конфлікту і вибуху громадянської війни, в яку будуть втягнені також миротворчі сили, автор пише про відмову німецького уряду від участі у цій акції. При цьому автор наводить урок участі німецьких сил у краї Косово, де місія миротворчих сил не мала успіху. Тим часом, як підкреслює автор, у Македонії нема порушень прав людини у таких масштабах, як це було в Косові. Однак, головне, поки не визначено прикінцевої політичної мети миротворчої місії в Македонії, пише на закінчення коментатор, нема сенсу розпочинати цю місію.

Тим часом оглядач газети «Нью-Йорк таймс» Томас Фрідман аналізує причини дальшого ізраїльсько-палестинського протистояння і напруження на Близькому сході. На шляху до побудови власної держави палестинцям вдавалося досягти найбільшого успіху лише тоді, як вважає автор, коли вони отримували підтримку в переговорах з боку ізраїльських лівих і центристів. Таким чином преса широко насвітлювала вимоги палестинської сторони. ООН, Сполучені Штати, Росія і арабські країни не дали палестинцям нічого, підкреслює коментатор. Але, замість залишати ізраїльських лівих і центристів на своєму бокі, веде далі Томас Фрідман, Арафат відштовхнув їх. Він схилив їх до бачення конфлікту з позицій Шарона. За нинішніх умов, на думку автора, палестинці ще могли би повернути підтримку з боку поміркованої частини ізраїльського суспільства, якби вони запропонували вірогідний мирний план вирішення конфлікту.

Газета «Вашінгтон пост» порушує дещо конкретніші проблеми напруження між ізраїльтянами і палестинцями, зокрема питання ізоляції палестинських земель і посилення функцій контрольно-пропускних пунктів на кордонах територій у зв’язку із доставою палестинськими екстремістами до Ізраїлю зброї і вибухівки для здійснення там терористичних актів. Автор критикує позицію Ізраїлю у цій справі. На його думку, 99 відсотків палестинців перетинають ці пункти на шляху до праці або до школи в Ізраїлі. Лише одиниці прибувають на ізраїльські території для здійснення терористичних актів, допроваджуючи таким чином до страждань всього палестинського населення. Однак, чи Ізраїль справді може думати, що, репресуючи палестинське населення, він змусить його стати в опозиції до Арафата? – запитує автор і тут же відповідає, що ізраїльське керівництво повинно усвідомити принцип бумеранга. У страху перед терором воно застосовує тактику воєнного насилля, яке провадить людей до тероризму. Що більше Ізраїль спричинятиме стражданнь палестинцям, пише на закінчення автор, тим більше страждань зазнаватиме сам. Він закликає ізраїльтян, які не мають співчуття до страждань палестинців, переглянути свій підхід принаймні у своїх же інтерах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG