Доступність посилання

ТОП новини

Бєлградська преса присвячує велику увагу кризi союзного уряду й боротьбi за владу


Бєлградська преса присвячує велику увагу кризi союзного уряду й боротьбi за владу

Бєлград, 5 липня 2001 – Останнiм часом головною темою бєлградських масмедiа були видача й початок процесу Слободану Мiлошевичу у Гаазi. Наразi бєлградська преса присвячує бiльшу увагу кризi союзного уряду й боротьбi за владу.

Люди втомленi вiд Мiлошевича й бажали б якомога швидше забути i його й чорне минуле десятилiття. Такого висновку можна дiйти на пiдставi столичних газет та електронних масмедiа, якi досi екс-президентовi присвячували по кiлька сторiнок. Тепер усi ЗМI найбiльшу увагу придiляють констультацiям про формування нової союзної влади та ще однiй вiчнiй темi – коруцiї.

Союзний прем’єр-мiнiстр Зоран Жiжич минулого тижня подав у вiдставку на вияв протесту проти видачi Мiлошевича. Все-ж, його Соцiалiстична народна партiя Чорногорiї i в майбутньому буде партнером Демократичної опозицiї Сербiї, оскiльки iнших чорногорських партiй в союзному парламентi немає. Лiдери сербських демократичних партiй у середу вечiр провели чергову нараду з главою держави. До журналiстiв пiсля неї звернувся не Воїслав Коштунiца, а республiканський прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич. Вiн висловив сподiвання, що новий уряд буде формовано уже через два-три тижнi. Ця влада матиме два основних завдання, сказав Джiнджич. Це, за його словами, ухвалення нової конституцiї й пiдготовка виборiв. Проект конституцiї буде пiдготовано до початку наступного мiсяця, а достроковi вибори ймовiрно вiдбудуться до кiнця поточного року.

Цiкаво, що на протязi цього тижня i Коштунiца й Джiнджич, та навiть один член керiвництва Мiлошевичевих соцiалiстiв, зустрiлися з главою Сербської православної церкви патрiархом Павлом. Окремi оглядачi з цього приводу iронiчно ставлять запитання чи головою нового уряду буде призначено когось iз православних iєрархiв.

Але, повернiмося до серйознiших тем. Чому Бєлград саме тепер сповiстив про намiр мiняти Конституцiю? Ймовiрно тому, що лише таким чином можна зберегти федеральну державу. Новопризначений чорногорський прем’єр-мiнiстр Филип Вуянович у вiвторок виявив готовнiсть розпочати дiалог з офiцiйним Бєлградом. У вiдповiдь на це, Джiнджич у середу виступив за ухвалення нової конституцiї за скороченою процедурою. Його спiвробiтники зазначають, що повноваження союзної влади буде обмежено на лише кiлька елементiв. Ця його пропозицiя не така уже далека вiд чорногорської. Нагадємо, що офiцiйна Подгорiца вимагає створення спiвдружностi незалежних держав Чорногорiї й Сербiї.

Основною перешкодою для врегулювання сербсько-чорногорських стосункiв був Слободан Мiлошевич. Його бiльше немає. Немає анi багато часу, бо громадскiсть обох республiк вимагає чiткої вiдповiдi на запитання чи Югославiя ще iснує. Усi знають, що Мiлошевичевої держави бiльше немає. Чи буде створено нову та яку федерацiю – невiдомо. Усi карти, як кажуть, на столi. Козири поки що в рукавах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG