Доступність посилання

ТОП новини

Литва. День Держави нагадує про нелегке минуле в Європі


Литва. День Держави нагадує про нелегке минуле в Європі

Вільнюс, 6 липня 2001 — Цієї п’ятниці в Литві – вихідний, День Держави. На честь коронації короля Міндаугаса в липні 1253 року. “Сьогодні нашій державі сповнюється 748 років”, пише часопис “Lietuvos rytas”. Напередодні дня Держави в Академії наук відбулася наукова конференція “Литва короля Міндаугаса”, в музеї прикладного мистецтва представлено відновлену виставку “Християнство в литовському мистецтві”. Ранком в п’ятницю на площі Даукантаса біля президентури відбулася церемонія підняття державного прапора, президент Адамкус виголосив урочисту промову. Святкові заходи відбулися по всій Литві, в багатьох містах і селах. Ввечері з нагоди Дня Держави – коронації короля Міндаугаса в президентурі Литви відбувається прийом, на який, як й минулого року, запрошено коло тисячи осіб. Страви подаються на дзеркальних підносах, столи оздоблено свічниками з каменя, металу і скла, салат покладено в квадратні вази.

Доля литовської держави була такою фатальною, що тепер литовці змушені святкувати навіть три дні держави. 11 березня святкується відновлення незалежності в 1990 році, 16 лютого - відновлення держави в 1918 році, а 6 липня – коронація короля Міндаугаса в 1253-ому. Реальність тоді була такою, що великий князь Міндаугас, щоби одержати корону від папи Іноцента IV, подарував Лівонському Орденові західні землі Литви – Жемайтію (або Жмудь). Незабаром єдиний король Литви Міндаугас був вимушений відмовитися від католицького хрещення, його самого було вбито своїми.

Минуло багато століть, доля знов представила Литві можливість стати частиною процвітаючої Європи, відзначається в редакційній статті провідного часопису “Лєтувос рітас”. Навіть в святковий день Альгірдас Бразаускас, колишній керівник компартії і колишній президент Литви, а тепер голова партії литовських соціал-демократів, кілька днів тому призначений Сеймом на посаду прем’єр-міністра 12-ого уряду у відновленій незалежній Литві, займається справами формування кабінету міністрів. Часопис вважає, що лідер лівих, ставший прем’єром, не правий, коли висловився, що протягом 10 років в країні не зроблено нічого доброго. “В Литві протягом цього десятиріччя зроблено стільки, скільки раніше протягом 100 років не було зроблено”, за словами часопису.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG