Доступність посилання

ТОП новини

Анатолій Кінах і політична напруга у кримських верхах


Анатолій Кінах і політична напруга у кримських верхах

Симферополь, 9 липня 2001 - Оскільки президентові України Леоніду Кучмі ніяк не вдається загасити політичну пожежу, що вирує в кримських верхах, то до цього складного процесу долучився й український прем’єр, який у суботу і неділю перебував у Криму. Там він закликав кримське керівництво до взаєморозуміння.

Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах прибув до Криму у суботу, щоб узяти участь у нараді з проблем соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим, що за присутності усіх кримських керівників відбулася у Симферополі. Перебіг цього заходу досить широко висвітлювали офіційні засоби масової інформації, які, втім, тему майбутньої долі кримського уряду, вже вкотре відправленого місцевим парламентом у відставку, майже не заторкнули.

Тим часом Анатолій Кінах, перебуваючи у Симферополі заявив, що дуже стурбований напругою, яка виникла між гілками влади в Криму і рекомендував владним структурам автономії покращити стосунки між собою. Прем’єр-міністр відзначив, що така ситуація погано впливає на соціально-економічний розвиток регіону. Він повідомив, що рівень інвестицій, динаміка капітальних вкладень і показники роздрібного товарообігу - мають негативну тенденцію у порівнянні із середньоукраїнськими цифрами, і це є наслідком такої політичної напруги. Анатолій Кінах висловив сподівання, що кримські керівники зроблять відповідні висновки. Однак, якщо і надалі триватиме політична ескалація, то надійде черга вкрай непопулярних рішень, - попередив прем'єр-міністр України.

Всім зрозуміло, що доля кримського уряду, очолюваного Сергієм Кунициним, зараз залежить лише від однієї людини – президента. Прем’єр Кінах навряд чи має суттєвий плив на вирішення цього питання. Однак, у Симферополі чекали на реакцію глави українського уряду, яка б мало відрізнялася б від думки президента та його адміністрації і яка б мала показати останні київські тенденції у ставленні до керівника Ради міністрів АРК. Попри деякі очікування, нарада, проведена Анатолієм Кінахом у Симферополі не була перевантаженою різкою критикою на адресу кримської виконавчої влади, і це було сприйнято як хороший знак для Сергія Куницина. Місцеві спостерігачі також відзначили діловий тон стосунків між Кунициним і Кінахом.

Звичайно, не завжди рішення, ухвалювані на Банковій, відзначаються логічною послідовністю, однак, зараз виглядає, що Київ не бажає міняти статус-кво в кримському керівництві. Перебування уряду у підвішеному стані і нестабільність у парламенті автономії не дають можливості зміцніти регіоналістським настроям серед політичної еліти півострова, посилитися деяким регіональним лідерам і не дозволяє найпотужнішій політичній силі автономії – комуністам – перейти в опопозицію до режиму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG