Доступність посилання

ТОП новини

До питання про українсько-польське страгічне партнерство


До питання про українсько-польське страгічне партнерство

Варшава, 6 липня 2001 ― Напередодні візиту до України Міністра закордонних справ Польщі Владислава Баротошевського я зустрілася з директором департаменту Східної Європи МЗС Польщі паном Рачинським та запитала його, чи міністр Баротошевський буде говорити у Києві про ідею, що зародилася під час візиту президента США Джорджа Буша до Варшави, а саме – про надання нового сенсу українсько-польському стратегічному партнерству?

Я запитала у чому конкретно полягає те нове в українсько-польських взаєминах, що зародилося в результаті візиту Джорджа Буша до Варшави?

«Йдеться про притягнення західних партнерів Польщі до фінансування великих проектів в Україні, - відповів мені директор Рачинський, - які могли б мати рішучий вплив на зміцнення незалежності української держави і які б сприяли прискоренню ринкових трансформацій у цій країні.»

У колах польських політиків, і ми про це говорили з директором Рачинським, говориться, що трикутник Польща-Україна- Захід на платформі конкретної економічної діяльності міг би стати чимось на зразок плану Маршала для України.

Я запитала пана Рачинського про ідею створення польсько-американсько-української комісії, яка могла б бути, свого роду, механізмом втілення у життя такого плану. Пан директор департаменту Східної Європи МЗС Польщі відповів: «Комісія про яку ви згадуєте, є щось таке заплановане, наразі у сфері енергетики.» «Не виключаємо, - зазначив він-, що обійме ця комісія і інші важливі для економіки України галузі, як наприклад, дрібне підприємництво і рільництво. Тристоронні консультації з цього приводу вже тривають і маємо надію, перші результати в образі конкретних програм, разом з рішеннями про джерела фінансування зможемо представити вже цьогорічної осені.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG