Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси


Огляд західної преси

Прага, 9 липня 2001 – Серед інших актуальних міжнародних проблем західні оглядачі коментують підготовку суду в Гаазі над колишнім югославським керівником Мілошевичем за його воєнні злочини, ситуацію в Македонії, проблему призначення місця проведення олімпіади 2008-го року та інше.

Коментуючи справу колишнього югославського диктатора, газета «Чікаґо трібюн» підкреслює, що міжнародний трибунал в Гаазі обов’язково повинен притягти до кримінальної відповідальності інших воєнних злочинців, відповідальних за масові вбивства, вчинені протягом десяти років громадянських конфліктів на Балканах, зокрема в Боснії, Хорватії і краї Косово. Акт справедливості, на думку газети, не буде завершений, якщо перед судом не стануть інші запідозрені у злочинах. При цьому, як підкреслює газета, перед міжнародним трибуналом постає іще одна проблема: Союз НАТО, Сполучені Штати й ООН теж повинні розділити відповідальність за те, що Мілошевич так довго залишався при владі.

Тим часом коментатор газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Матіас Руб підкреслює, що екстрадиція Мілошевича вже викликала ланцюгову реакцію. Протягом минулого уікенду хорватські керівники вирішили передати трибуналові в Гаазі двох генералів, які за часів Франя Туджмана під час територіального конфлікту допустилися злочинів над сербським цивільним населенням. На відміну від Сербії, де підживлюється міф про те, що всіх сербів перетврено у жертви, веде далі коментатор, Хорватія переслідує і своїх громадян, запідозрених у воєнних злочинах, хоча і не очікує за це мільярдної нагороди. На його думку, більшість воєнних злочинців залишаються, однак, у Сербії.

Оглядач газети «Інтернешанел геральд трібюн» Йозеф Фітчетт коментує натомість ситуацію в Македонії, де Захід, на думку автора, вживає нагальних заходів, намагаючись не повторити помилок, допущених у Боснії і Косові, де союз НАТО втрутився надто пізно і не зміг відвернути там кровопролитних громадянських воєн. Однак, автор підкреслює, що відхилення мирних пропозицій Європейського союзу і США з боку албанських етнічних лідерів (бо вони, мовляв, не відрізняються від попередніх пропозицій), не вселяє особливого оптимізму на швидке вирішення кризи. Проте, як вважає коментатор, дотримання перемир’я повинно базуватися на поступках славянської етнічної більшості Македонії у справі дотримання прав етнічних албанців.

Тим часом британська газета «Файненшл таймс» присвячує редакційну статтю проблемі вибору місця для проведення літньої олімпідади 2008-го року. Серед серйозних претендентів перше місце займає Китай, керівництво якого останнім часом звинувачують у щораз серйозніших порушеннях прав людини. Міжнародний олімпійський комітет, як зауважує газета, не мав би анґажуватися в політику, вибираючи місце проведення олімпіади. Тим часом численні політичні діячі і правозахисні організації виступають проти проведення ігор в Пекіні і закликають міжнародну спільноту до шорсткішої позиції щодо китайського комуністичного режиму. Вони також звинувачують Міжнародний олімпійський комітет у браку моралі, пригадуючи, як 80-го року, після радянської агресії проти Афганістану МОК обрав місцем олімпіади Москву. Тим часом представники олімпійського комітету, як і деякі політичні діячі вважають, пише на закінчення «Файненшл таймс», що Захід повинен залучати Китай до міжнародного життя, а не ізолювати його.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG