Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 10 липня 2001 - На перших шпальтах газети повідомляють про трагічну смерть директора Слов’янської телекомпанії “ТОР”, що на Донеччині, Ігоря Олександрова. Журналіст, після скоєного на нього нападу, з численними травмами голови був доставлений до лікарні, де він не приходячи до тями, помер. “Загинув на посту” – у публікації під таким заголовком газета “Сільські вісті” публікує заяву голови Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка. В ній висловлюється протест проти тієї обстановки терору, погроз і залякування, в якій доводиться українським журналістам виконувати свій професійний обов’язок.

У цьому ж числі часопис коментує про події, пов’язані з агробанком “Україна”. Матеріал починається словами, що Україну струсонула чергова скандальна історія, здатна затьмарити далеко не закінчений “касетний скандал”. Як грім серед ясного неба, пролунала звістка про фактичне банкрутство цього, пов’язаного з селом, банківського закладу. А розпочалися проблеми, коли керівництво над банком узурпувала невелика група з президентського оточення. Банк фактично розікрали. Основними проблемними боржниками стали бізнесові структури, близькі до президента Л.Кучми і політичних партій, які його підтримують, таких як “Демократичний союз”, НДП та Аграрна партія. Подробиці – в статті «Афера з банком «Україна».

За оцінками експертів, в разі ліквідації Агробанку постраждає понад 8 млн громадян України, збанкрутують понад 200 тис підприємств і понад 16 тисяч працівників самого банку залишаться без роботи. Як стверджує автор статті в тижневику «Свобода», в разі невирішення ситуації довкола банку «Україна», в державі може відбутися не лише соціальний, але й політичний вибух. На цьому наголошується в матеріалі «Банкрутства «України» уряд хоче уникнути за рахунок тих, хто сплачує податки».

Можливо, цей соціальний або політичних вибух припаде на 22 липня. Адже саме на цей день співробітники Наукового центру психології часу Одеського держуніверситету прогнозують апогей політичного протистояння в Україні. Йдеться не просто про кризу, зауважують науковці, а про спробу насильної зміни керівництва держави чи збройного регіонального конфлікту – у Криму, на Донбасі або Галичині. Докладніше з прогнозами можна ознайомитися в статті «День «зеро», або Чи вдасттся відвернути прогнозовані липневі потрясіння?»

Дописувач газети «День» аналізує досягнення та втрати незалежної України. Він наголошує, що популізм перших років незалежності України змінив постійний плач за втраченими можливостями, дефіцит фінансових, матеріальних, енергетичних та інших ресурсів. Але світ знає загальновідомі приклади, коли обділені природним багатством країни досягли розквіту. Отже, запорука успіху в чомусь іншому? Чи, може, стратегічний ресурс становлення української державності знаходиться не там, де його безуспішно намагаються знайти політики? Над цими питаннями дописувач газети «День» розмірковує в рубриці «Україна: 10 років трансформації».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG