Доступність посилання

ТОП новини

Польща. Ще одна центристська ліберальна партія вийде на польську політичну сцену після цьогорічних парламентських виборів


Польща. Ще одна центристська ліберальна партія вийде на польську політичну сцену після цьогорічних парламентських виборів

Варшава, 9 липня 2001 ― Громадянську Платформу Анжея Олєховського, що утворилася після розвалу Унії «Свободи» та об’єднала політиків, які не визначилися між лівим та правим крилом, вирішено перетворити у партію, яку очолить нинішній голова Сейму Республіки Польща Матєй Плажинський. Нова партія може стати поважним конкурентом польського Союзу Лівиці Демократичної.

Інавгурація виборчих платформ лівих, правих і центристів відбувається майже одночасно і ще донедавна майже без сумніву можна було сказати, що ліві на цьогорічних парламентських виборах у Польщі не матимуть аж дуже сильного супротивника, може через те, що правий табір у Польщі постійно розколюється, що у середовищі правлячої акції виборчої «Солідарність» раз- у- раз виникають скандали. Наприклад, не встиг ще затихнути скандал з міністром справедливості в уряді Бузека, як трапився новий - віце-міністра національної оборони звинувачують у скорумпованості і хабарництві. Скандали ці Лівиця використовує дуже грамотно, на свою користь.

Одначе, цими днями дуже поважно заявила про себе Громадянська Платформа – політичне об’єднання інтелектуалів, підприємців, молодих модерних політиків, які заявили тепер, що створять після виборів нову партію, яка своєю програмою зробить просте правило - нормальні люди, в нормальній державі. Це має бути ліберально-консервативна партія, що достосує польську національну традицію до ринку і свободи. Ця партія не ставить собі за мету воювати з минулим, витрачати сили на вияснення, хто був, а хто не був винний. Нова партія задекларує, що для неї головне – майбутнє Польщі. Треба сказати, що під такою заявкою підписалися дуже популярні політики, такі, наприклад, як Дональд Туск, колись один із чільних діячів унії «Свободи», молодий, перспективний. Матєй Плажинський , голова польського Сейму, який має у державі дуже високий моральний авторитет і проякого кажуть, як про політика зрівноваженого і мудрого. Анжей Олєховський, власне творець Громадянської Платформи, який взяв на минулих президентських виборах друге, після А.Кваснєвського, місце. Ця людина, як кажуть, з ніг до голови західна, він дуже популярний серед молоді і є, свого роду, зразком успішного поляка - з доброю освітою і чесно заробленим капіталом, політичним, в тому числі. Ще один інтелектуал – це Павло Піскорський, президент Варшави. Теж молодий і улюбленець молоді.

Словом, Громадянська Платформа має шанси. Вже презентація виборчої програми цього політичного об’єднання дала сигнал, що політики з Платформи можуть блискуче дискутувати з Союзом Лівиці Демократичної і що вони в тому діалозі виглядають таки сильнішими.

Лівиця, щоправда, має за собою більше досвіду і твердий електорат. За нею – усі старші люди, яким не вдалося достосуватися до нових умов, до ринку і конкуренції. За Платформою, натомість, ті, хто вже за кілька років буде найактивнішим суспільним потенціалом молоді. Як би там не було, у передвиборчому повітрі Польщі запахло чимось свіжим і той новий політичний подмух може заінтегрувати багатьох, навіть у середовищі нинішніх прихильників лівиці. Аналітики прогнозують, що у майбутньому парламенті найвпливовішими можуть бути представники Лівиці і, власне, Громадянської Платформи, котра виглядатиме після виборів на англійський манер. Має це бути партія найвищої репрезентації, якою стане парламентський клуб, а шеф з того клубу буде і главою партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG