Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН у справі боротьби з контрабандою ручної стрілецької зброї. Балкани - Хорватія


Конференція ООН у справі боротьби з контрабандою ручної стрілецької зброї. Балкани - Хорватія

Прага, 10 липня 2001 – Західні оглядачі продовжують коментувати конференцію ООН в Нью-Йорку, присвячену проблемі поширення ручної стрілецької зброї, від якої у різних країнах світу гине щороку принаймні пів мільйона людей. Тема Балкан, зокрема суду над Мілошевичем в Гаазі і співпраці хорватських керівників з міжнародним трибуналом теж не сходить зі сторінок західних газет.

Коментуючи конференцію ООН з питань боротьби з контрабандою ручної зброї, газета «Вашінгтон пост» називає цей форум спробою подолати одну з головних глобальних проблем. Однак, газета не приховує песимізму. На її думку, зусилля ООН впруться у серйозні труднощі з підписанням прикінцевої угоди про контроль над продажем малої стрілецької зброї. Виробники зброї, серед яких перші місця займають Сполучені Штати, Росія і Китай, веде далі «Вашінгтон пост», не погодяться з обмеженнями у продажі, як не погодяться з ними і покупці зброї, тобто численні уряди в Африці, Азії і Латинській Америці. Американська делегація на конференції вже заявила, що не підтримає жодних заходів, спрямованих на обмеження виробництва або посідання ручної зброї у приватних руках. На думку газети, така позиція не допоможе справі боротьби із поширенням ручної зброї серед політично нестабільних країн.

Тим часом газета «Крісчен стаєн монітор» підкреслює, що мала ручна зброя служить для розпалювання малих збройних конфліктів і створює таким чином багатомільярдний ринок, корупцію серед урядових чиновників, захист для торговців наркотиками. Тепер є нагода, як вважає газета, щоб усунути цю проблему, яка залишилася від часів холодної війни, коли наддержави підтримували локальні конфлікти.

Західна, зокрема європейська преса відгукується на згоду хорватського уряду передати міжнародному трибуналові двох генералів, нині національних героїв, яких звинувачено у звірствах проти сербського цивільного населення під час визвольного конфлікту на території Хорватії. При цьому, з огляду на обурення серед багатьох хорватів, в тому числі політичних діячів, уряд пообіцяв надати належний юридичний захист двом звинуваченим на суді в Гаазі.

Коментатор австрійської газети «Ді прессе» Віланд Шнайдер пише у зв’язку з цим, що реакцію хорватського населення на вимоги трибуналу в Гаазі можна було передбачити. Населення Хорватії розглядає війну за незалежність, як законну, визвольну боротьбу проти сербського агресора. Але ідеться тут, як веде далі газета, про злочини проти сербського цивільного населення, тобто про убивства і вигнання людей. Газета звертає також увагу на інший аспект цієї справи. Передання двох національних героїв для суду над ними в Гаазі явно посилило позиції націоналістів, особливо партії колишнього президента Франя Туджмана, який не користувався особливими симпатіями на Заході, і підірвало позиції двох інших політичних партій. Асоціація хорватських ветеранів, пише Шнайдер, уже приєдналася до націоналістів, які влаштовують масові протести проти екстрадиції генералів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG