Доступність посилання

ТОП новини

Триває підготовка до генуезької зустрічі «Великої сімки» та Росії


Триває підготовка до генуезької зустрічі «Великої сімки» та Росії

Рим, 10 липня 2001 ― Підготовка до генуезької зустрічі «Великої сімки» та Росії набуває все більше рис гігантської поліцейської операції з відчутним військовим відтінком.

У цій атмосфері зростаючого від дня на день напруження, де й демонстранти не приховують своїх намірів заблокувати зустріч, позиція церкви неоднозначна.

У недільному анжелюсі із долини Аоста Папа Іоанн Павло Другий неоднозначно підтримав вимоги маніфестантів, закликаючи, звичайно, до мирного розгляду суперечностей. Для нього глобалізація, має дійсно всепланетну вагу і керівництво тим процесом, за його словами, мусить керуватися міркуваннями спільного добра для громадян усього світу, на засадах справедливості, рівності і солідарності. Це аж ніяк не є закликом до демонстрацій, але й не є заборною брати у них участь.

Між католиками і іншими складниками руху Сіетла є багато спільного. Ті складники хотілося б роздивитися детальніше і ми сподіваємося це зробити за тиждень з невеликим, що залишається до початку зустрічі.

Католицький складник також неоднорідний. Деякі угруповання католиків, як от місіонери Руху об’єднання і звільнення, вважають події у Генуї буржуйською витівкою з обох боків. На їх погляд, дво- чи триденне галасування на площі не принесе жодного поліпшення тим, задля кого галасують, себто, бідним третього світу, а от постійна місіонерська праця серед них - так.

Це також своєрідний екстремізм, як показують події. Серед них з’їзд понад 60 католицьких організацій, який відбувся на днях у Генуї і схвалив маніфест, де чорним по білому закликається ввести чіткі правила торгівлі, аби забезпечити рівність цін та обмінів, покласти край, так званим, фіскальним раям, де ховаються від податків гігантські капітали та ввести податок на всі міжнародні фінансові операції. Ця пропозиція зветься за ім’ям її автора – нобелівського лауреата Тобіна, який підрахував, що навіть мізерні піввідсотка податку на колосальні фінансові операції створили б гігантські ресурси солідарності.

Хоч італійський парламент, включно з лівим блоком не проголосував за таку пропозицію на саміті, вона лишається на порядку денному і генуезького соціального форуму, і, як бачимо, католицьких рухів.

Маніфест вимагає також міжнародного законодавства проти експлуатації дешевої робочої сили, негайної ратифікації угоди в Кіото про захист природного оточення, недопущення монополізації економіки, більшої інформації про генетичну маніпуляцію організмів, енергійнішіх дослідів у медицині та введення для третього світу доступних для його народів цін на ліки.

Цікаво, що у цій зрілій і категорічній програмі взяло участь багато молоді, так званих, Папа-бойз, що завоювали симпатію римлян минулого ювілейного літа. Зацікавленість молодих католиків у конкретних соціальних питаннях запалила і врівноважених церковних пастирів, як от архиєпископа Генуї, кардинала Типтаманці, що радісно здивував молодь, закликавши її «набратися більшої сміливості для участі у політиці», бо добровільної допомоги, волонтерства вже не досить.

Є ж у церкві і такі, що того заохочення давно не потребують. Єпископ міста Ачера Донро Больді підписав войовничу заяву про незаконність «Великої вісімки» разом з головою «Білих комбінезонів». Іншому ж, дону Вітальяно Десалла саме його єпископ заборонив брати участь у жодних маніфестаціях. Священник обіцяє зробити все, щоб не ослухатися старшого, але зробить ще більше, аби його переконати, посилаючись на слова Томаза Аквінського:«Якщо закон несправедливий – непослух є обов’язком». Щож до несправедливості «Великої вісімки» провінційний священник не має найменших сумнівів – ніким не обрані, вони не мають права вирішувати долю усього світу.

«Заборонена для громадян «червона зона» навколо палацу засідань є символом усіх «червоних зон» у світі, - каже священник, - дозволених для жменьки людей і заборонених для мільйонів. Керівники «Великої вісімки» є вовки, маніфестанти проти глобалізації – тисячі і тисячі ягнят. Однак, голос мирних, не завжди найсмирніший і їхні барикади не завжди падають першими.»

«Ягнята» ж більш бойовиті вже придумали засіб проти барикад бюрократії. Скопіювали офіційну перепустку у «червону зону» і почали роздавати її кому-завгодно для заповнення. Поліцейським доведеться попріти, перевіряючи і законні перепустки, а тут ще саморобні. Хоча у підробці авторів не звинуватиш, у куточку відверто красується жирно перекреслена емблема саміту з нецензурним написом англійською.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG