Доступність посилання

ТОП новини

До візиту до Варшави екс-прем’єра України Віктора Ющенка та секретаря РНБО Євгена Марчука


До візиту до Варшави екс-прем’єра України Віктора Ющенка та секретаря РНБО Євгена Марчука

Варшава, 11 липня 2001 ― Відразу після повернення з Києва міністр закордонних справ Польщі Владислав Бартошевський мав розмову з послом України у Польщі Дмитром Павличком. Бесіда відбулася 10 липня у Єдвабному після скорботних урочистостей з нагоди 60-річчя масового знищення євреїв.

Міністр закордонних справ Польщі висловив задоволення зі свого офіційного візиту в Україну і сказав, що бачить перспективу ще більшої активізації у відносинах між Києвом та Варшавою. А 11 липня, наче у підтвердження цих слів міністра, до столиці Польщі прибув Віктор Ющенко, який матиме зустрічі з президентом А.Кваснєвським, з прем’єром Бузеком і головою Національного банку Польщі Бальцеровичем, а також багатьма іншими представниками польської політичної еліти.

Переговори екс-прем’єра України Віктора Ющенка з польськими політиками будуть стосуватися перспективи відносин між польськими та українськими політичними елітами, у зв’язку з парламентськими виборами у Польщі, що відбуватимуться цьогорічної осені.

А вже 12 липня до Варшави прилітає секретар Ради національної безпеки та оборони України Євген Марчук. Того ж дня у столиці Польщі відбудеться засідання консультаційних комітетів при президентах Польщі та України. Таким чином, відновить свою діяльність орган, який ще у часи, коли його очолював з українського боку Володимир Горбулін, виробляв механізми реалізації нових ідей у польсько-українському співробітництві. Треба відзначити, що після відходу з посади голови консультаційного комітету Володимира Горбуліна, діяльність цієї впливової інституції, яка була двигуном у польсько-українських відносинах майже завмерла. Засідання відбувалися спорадично, часто відкладалися на невизначений час, а коли і збиралися комітети, то, здебільшого, це нічим конкретним не завершувалося.

З попередньої інформації відомо, що такий стан справ буде змінено, а консультаційні комітети при президентах знову відіграватимуть ту позитивну роль, яку вони мали на початку їх створення.

Нагадаємо, що хрещеними батьками створення нафтопроводу Одеса-Броди –Гданськ, цього найбільшого досі українсько-польського проекту були саме консультаційні комітети при президентах України та Польщі.

Можливо, тепер комітети патронуватимуть реалізацію спільних польсько- американсько- українських проектів у галузі енергетики та рільництва. Хоча, про таку перспективу на 100%, поки що, говорити передчасно і варто почекати результатів засідання, яке, як ми вже згадували, відбудеться у Варшаві 12 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG