Доступність посилання

ТОП новини

Російський Посол Віктор Чорномирдін про співпрацю України і Росії


Російський Посол Віктор Чорномирдін про співпрацю України і Росії

Прага, 11 липня 2001 - «Деякі політики в Росії хворіють недоумством і досі вважають, що незалежна Україна – це тимчасове явище і що Росія в перспективі повинна поглинути Україну», - заявив в інтерв’ю «Нєзавісімой ґазєтє» Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін, який також є спеціальним представником глави російської держави у Києві. Такими словами Чорноморирдін відреагував на деякі висловлювання у російській та українській пресі про те, що в його особі Москва призначила свого намісника в Україні.

Москва і Київ повинні координувати свої інтереси, тобто на взаємній домовленості шукати вирішення спірних питань таким чином, щоби не завдавати матеріального і морального збитку один одному, нехай навіть шляхом часткової відмови від миттєвої вигоди, - зауважив Віктор Чорномирдін

«Україна перебуває у центрі Європи, межує з багатьма державами, має вихід до моря. Природньо, що п’ятьдесятимільйонна країна не може бути нейтральною державою, в неї є свої економічні, геостратегічні і політичні інтереси. Водночас, Україна – це держава не західної, а слов’янської цивізізації, православної культури. Сотні років спільної з Росією історії роблять Україну її природнім партнером», - переконаний Чорномирдін. За його словами, «Нейтральний статус такої держави, як Україна, може суттєво підірвати її стратегічні інтереси. Адже Україна – не Швейцарія. З урахуванням природньої геополітичної реальності, за Києвом могла б закріпитися роль регіонального лідера», - вважає Віктор Чорномирдін і водночас застерігає, що «самоусунення України від вирішення важливих реґіональних питань може призвести до того, що місце реґіонального лідера займуть інші країни».

Чорномирдін також переконаний, що «об’єктивно існує ринок слов’янських країн, країн СНД», де Росія і Україна можуть «встановити свої взаємини, ціни, причому на взаємовигідній основі». «Я не розумію тільки тих українців, які лобіюють політику економічного ізоляціонізму своєї країни від Росії. Навпаки, Росія, думаю, повинна допомогти Україні освоювати ринки Центральної Азії», - зауважив Чорномирдін і зізнався, що для російського бізнесу немає потенційно привабливішої країни для інвестицій, ніж Україна.

«Я сумніваюся, що Україна знайде альтернативу російським ринкам у Європі, чи у країнах Азії, чи Латинської Америки», - заявив в інтерв’ю «Нєзавісімой ґазєтє» Віктор Чорномирдін та нагадав, що частка Росії в українському товарообміні сьогодні становить майже 40 %.

Торкаючись гуманітарної співпраці Росії і України, Чорномирдін зазначив, що ця співпраця перебуває у стані стагнації. Культурного та інформаційного обміну майже не відбувається, а проблема розвитку і функціонування російської мови в Україні занадто політизована, - вважає дипломат. При цьому він визнав, що російська культура в Києві представлена незрівнянно краще, ніж українська у Москві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG