Доступність посилання

ТОП новини

Російські правозахисники і представники тібетських організацій виступають проти призначення Пекіна столицею олімпійських ігор 2008 року


Російські правозахисники і представники тібетських організацій виступають проти призначення Пекіна столицею олімпійських ігор 2008 року

Прага, 11 липня 2001 - «Ні Олімпійським іграм у Пекіні, доти, доки Тібет не звільнено і в Китаї немає демократії!», - з таким закликом на вчорашній прес-конференції у Москві виступили відомі російські правозахисники та представники тібетських організацій.

Долю столиці Олімпійських ігор 2008 року буде вирішено у п’ятницю, 13 липня, на засіданні сесії Міжнародного олімпійського комітету, що відбудеться у Москві. Окрім Пекіну, за цей почесний титул змагаються: Париж, Стамбул, Торонто та японське місто Осака.

Якщо Міжнародний олімпійський комітет схвалить рішення зробити олімпійською столицею 2008 року Пекін, то ця Олімпіада стане в один ряд з Олімпіадою 1936 року у Берліні (за часів німецього нацизму) та Олімпіадою 1980 року у Москві ― заявили на прес-конференції депутат Державної Думи Росії Сергій Ковальов, головний редактор газети «Експрес-Хроніка» Олександр Подрабінек, координатор Транснаціональної Радикальної партії у Росії Микола Храмов, а також представники тібетських організацій у Москві: представник уряду Тібету у вигнанні Нґаванґ Ґелек і віце-президент Тібетського молодіжного конгресу Карма Єші.

Олександр Подрабінек нагадав, що в китайській табірній системі ЛАОҐАЙ (аналог колишнього радянського ГУЛАГУ) сьогодні перебуває до 8 мільйонів в’язнів, серед яких, за різними даними, від 600 до одного мільйона – це в’язні сумління. Подрабінек також нагадав про убивство китайською поліцією 255 послідовників релігійного руху «Фалуньгунь» і засудження на різні терміни ув’язнення 30 членів опозиційної Демократичної партії.

А представник уряду Тібету у вигнанні Нґаванґ Ґелек зауважив, що за період 50-річної китайської окупації Тібету знищено понад 1 мільйон 200 тисяч тібетців, які були розстріляні, померли від голоду, тортур та непосильної праці у таборах і тюрмах.

А, відповідаючи на запитання агентства «Ройтер», чи не призведе відмова від надання Пекіну статусу олімпійської столиці до погіршення ситуації з правами людини у Китаї, відомий російський правозахисник Сергій Ковальов зауважив, що проведення олімпійських ігор в тоталітарних державах уряди цих країн використовують для покращення свого іміджу на міжнародні арені.

Правозахисники також повідомили, що проведенню їхньої прес-конференції, яка відбулася в Москві в Будинку журналістів, намагалися перешкодити офіційні китайські особи. За день до проведення прес-конференції, Будинок журналістів відвідав перший секретар посольства Китаю у Росії, який вимагав відмінити прес-конференцію.

Тим часом, сьогодні у Москві міліція розігнала членів Тібетського молодіжного конгресу, які намагалися провести пікетування проти можливого надання Пекіну права проводити Олімпійські ігри 2008 року.

Однак, схоже на те, що Пекін має серйозні шанси стати столицею Олімпійських ігор 2008 року. У цьому плані цікавим є висловлювання Прем’єр-міністра Австралії Джона Ґоварда. «Я думаю, що Пекін – це сильний претендент, тому що це – столиця найчисельнішої нації у світі. Я, здебільшого, розділяю критику на адресу Китаю у ділянці дотримання прав людини. Але, якщо Міжнародний олімпійський комітет вирішить обрати Пекін, то ми його підтримаємо», - заявив сьогодні у телевізійному виступі глава австралійського уряду Джон Ґовард.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG