Доступність посилання

ТОП новини

В Криму триває виборча кампанія до Курултаю кримськотатарського народу


В Криму триває виборча кампанія до Курултаю кримськотатарського народу

Симферополь, 12 липня 2001 - 10 виборчих блоків, утворених кримськотатарськими громадськими організаціями, ведуть боротьбу за місця на Курултаї – національному з’їзді кримських татар. В Криму триває виборча кампанія, а Курултай має відбутися у вересні.

Курултай – національний з’їзд кримськотатарського народу і Меджліс – його представницький орган, які постали у 1991 році, з того часу залишаються досить впливовою як у Криму, так і в Києві громадсько-політичною силою, хоча кримські татари не погоджуються, коли Курултай-Меджліс називають політичною чи громадською структурами. За словами представників Меджлісу, це – форми самоорганізації нації, яка не має державності.

Цього разу вибори делегатів Курултаю кримськотатарського народу, що почалися у червні, вперше проходять за змішаною пропорційно-мажоритарною системою. Сам Курултай заплановано провести у вересні, а виборчий процес за двоступінчатою процедурою уже триває. Зараз у районах завершилася кампанія обрання так званих виборників, які на своїх зборах тепер голосують власне за делегатів загальнонаціонального з’їзду.

Як повідомив голова Комісії з виборів делегатів Курултаю Синавер Кадиров, виборчий процес триває нормально. За пропорційною системою обиратиметься 50 делегатів із 250 і до виборів тут допущено 10 виборчих блоків. Найвищі шанси отримати перемогу має блок Мустафи Джемілєва “Міллі Хак” – “Право нації”. У його перших рядках – Муфтій мусульман Криму Аджи-Еміралі Аблаєв, народний депутат України Рефат Чубаров, видатні представники кримськотатарської інтелігенції, представники владних структур, в тому числі – заступник представника президента України в Криму Ремзі Хаваджи, та інші відомі і впливові особи.

Передвиборчі програми блоків майже не відрізняються, хіба що Ісламська партія Криму більше звертає уваги на релігійні моменти, організація “Мааріфчі” – на освітні, а Організація кримськотатарського національного руху – більш радикальна стосовно можливості відновлення національної автономії.

Місцеві оглядачі не сумніваються у перемозі на цих виборах прихильників Мустафи Джемілєва, який користується величезним авторитетом у співвітчизників. За проміжними даними, після зборів виборників, які пройшли у 6 районах із 24 – блок “Міллі хак” уже набрав понад 40% голосів кримських татар. І за тиждень-другий, коли збори пройдуть в усіх регіонах півострова, ця цифра може ще більше зрости.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG