Доступність посилання

ТОП новини

Реформи ЄС. Балкани – Македонія


Реформи ЄС. Балкани – Македонія

Прага, 12 липня 2001 – Західна преса порушує низку міжнародних проблем, серед яких ми наведемо нині дискусії навкола реформ у Європейському союзі і деякі відгуки на події на Балканах, зокрема в Македонії, а також справу екстрадиції двох хорватських генералів до Гааги для суду над ними за воєнні злочини.

Наближення термінів залучення до Європейського союзу нових членів ставить вимоги перед керівниками ЄС якомога швидше розпочати реформи фінансової системи, розподілу дотацій серед бідніших членів, сільського господарства та інших ділянок. Британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті гостро критикує зокрема фінансову систему Європейського Союзу. Газета звинувачує керівників ЄС в орієнтації на короткотермінові цілі, замість будувати бюджетний фундамент на майбутнє. Протягом наступних років постане серйозна проблема розподілу коштів серед бідніших країн, яких, до речі, із залученням нових членів добавиться. Проблема полягає у зборі коштів від багатших членів союзу. Найліпшим способом газета вважає узалежнення розмірів внесків від економічного потенціалу тієї чи іншої країни. Далі потрібно достосувати щорічні видатки Європейського союзу до надходжень. Відрегулювати цю систему, як вважає газета, буде завданням надзвичайно тяжким.

В іншій статті ця ж газета «Файненшл таймс» порушує справу екстрадиції до Гааґи двох хорватських генералів, які мали би стати перед воєнним трибуналом за злочини проти сербського цивільного населення в Хорватії під час війни за незалежність. Мірою розгортання дискусій навкола цієї теми справа наближається до поворотного пункту, зазначає газета, маючи на увазі зростаючі протести серед хорватів, які виступають проти видання трибуналові в Гаазі своїх національних героїв. Прикінцеве рішення, на думку газети, стане важливим екзаменом готовності країни дотримати прав людини і законності. Недавнє рішення уряду передати двох генералів трибуналові зависло, однак, під знаком запитання з огляду на зростаючий опір в хорватському парламенті і серед населення. «Файненшл таймс» вважає, що хорвати повинні підтримати свій уряд, бо країна не має інших засобів співпраці з Європейським союзом і Сполученими Штатами. Газета цитує слова прем’єр-міністра Хорватії Івіци Рачана, який заявив, що ціною такої співпраці мала б стати екстрадиція двох генералів.

Оглядач газети «Вашінгтон пост» Петер Фінн коментує тим часом останній розвиток подій у Македонії, зокрема останні пропозиції західних союзників у справі закінчення конфлікту і відгуки на них з боку кожної зі сторін. Західні дипломати, як підкреслює коментатор, намагаються реалізувати мирний план, який став би прийнятним як для славянського населення Македонії, так і для етнічних албанців. Причому для заохочення, як підкреслює автор, Європейський союз і Сполучені Штати обіцяють надати фінансову допомогу обом сторонам. Назакінчення коментатор цитує західного дипломата, який побажав залишитися неназваним. За його словами, албанці повинні врешті усвідомити, що нинішні пропозиції є останніми і нічого більше вони виторгувати не зможуть. Македонія тим часом мала би усвідомити, що це є закінчення конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG