Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 13 липня 2001 - Завтра у швейцарському місті Цюріху розпочнуться переговори між представниками Української православної церкви Київського партіархату і Ураїнської автокефальної православної церкви, які за посередництва Константинопольського патріархату збираються оголосити про своє об’єднання.

Це об’єднання стане для Московського патріархату ударом і мабуть сильнішим від нещодавнього візиту до України Папи Римського, проти якого виступав Алексій Другий, - такий висновок робить у сьогоднішньому числі російська газета «Времья новостєй».

«Неканонічне православ’я в Україні становить більшу загрозу для Москви, ніж католицькі місіонери. Об’єднання Української православної церкви Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви підтримує Вселенський Константинопольський патріарх Варфоломій Перший. А це означатиме офіційне визнання нової Української єдиної помісної церкви у православному та й світському світі», - пише російський часопис.

За словами секретаря Московського патріархату з питань взаємин церкви і суспільства протоірея Всеволода Чапліна, що їх наводить газета, - якщо об’єднання церков в Україні не використають політики і націоналісти, то розклад сил за церковними приходами залишиться без змін. Але не має підстав вважати, що президент Леонід Кучма не скористається можливістю отримати власного «повноцінного» патріарха. Він уже схвалив переговори щодо об’єднання двох церков, які розпочалися минулого року. «Окрім цього, - пише газета, посилаючись на представника Московського партіархату, після недавнього візиту Івана Павла Другого, який безумовно дав імпульс об’єднанню, проблему міжконфесійних взаємин в Україні стали сприймати, не тільки як суто релігійну, але й як геополітичну, як поділ сфер впливу між Заходом і Росією».

«Стратегію Ватикану останнім часом все частіше порівнюють з натівською політикою поширення на Схід, - пише російська газета, і об’єднання Київського патріархату і Автокефальної церкви значно посилить позиції греко- і римо-католиків в Україні». «З одного боку, - зауважує автор статті, у Ватикана появиться лояльна сестра-церква (адже з московською відносини не склалися), яка не чинитиме перешкод поширенню католицизму. З іншого боку, теоретично можлива навіть унія між українськими православними із греко-католиками».

Природньо, що об’єднання церков викликало бурхливу реакцію Російської православної церкви. Тим більше, що в Україні Московський патріархат має більше приходів, ніж у Росії – 9200, проти 7900. «Москва, - мовиться у статті, пішла на конфлікт зі Вселенським патріархатом. Варфоломія стали звинувачувати у тісних зв’язках із адміністрацією Сполучених Штатів, у прагненні до гегемонії у православному світі і створенні ним свого роду східного аналога папства». РПЦ вже заявила, що «відмовиться визнати канонічність нової української православної церкви, навіть якщо її визнає Вселенський патріархат», - пише цієї п’ятниці російський часопис «Врем’я новостєй».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG