Доступність посилання

ТОП новини

Міністерські дебати у Євросоюзі


Міністерські дебати у Євросоюзі

Брюссель, 16 червня 2001 - Цього понеділка в Брюсселі розпочалась Сесія Ради міністрів Європейського Союзу. Це преша сесія під головуванням бельгійської делегації. Міністр Закордонних справ Беолгії Луі Мішель представив програму бельгійського гловування на наступних пів-року. Дебати з цього приводу набули досить широкого резонансу.

Тутешні журналісти та оглядачі не пригадують, щонайменше за останні п’ять років таких палких і контраверсійних дебатів, як міністерські дебати у цей понеділок.

Міністр закордорнних справ Бельгії Луі Мішель у своїй доповіді виділив сім основних параграфів на які звертатиме увагу Бельгія під час свого головування в Європейському Союзі.

Перш за все, - зазначив шеф бельгійської дипломатії, - керівництвоЄС: Рада Міністрів, Європейська Комісія, Європейський Парламент останні кілька років наголошують на підготовці Європейського Союзу до розширення, взявши відповідальність за майбутню долю ЄС не погодивши це з європейським населеням. Зв’язок між громадянами країн ЄС та єропейськими офіційними інституціями розірваний. Про це яскраво свідчать ті чисельні демонстрації протестів, які, зоркема, відбуваютьсяв ті ж самі дні коли тривають сесії чи саміти Ради Європейського Союзу.

Це свідчить, - продовжив міністр закордонних справ Бельгії, - що у жителів Європи зростає скептицизм і недовіра до провідних європейських інституцій. Думки щодо розширення найближчими роками Європейського Союзу не поділяє більшісь населення ЄС. Ми розуміємо, що розширення ЄС - це історичний крок, - продовжив Луі Мішель, - але на першому місці повинні бути інші пріоритети: внутрішня інтеграція Європейського Союзу, ріст економіки, покращення соціального забезпечення європейського населення, поліпшення системи освіти в ЄС, зменшення безробіття, зміцнення боротьби з організованою злочинністю, запровадження спільної валюти «євро», внутрішньополітична гармонія, створення єфективної систами оборони Євросоюзу.

Пропозиції міністра закордонних справ Бельгії підтримав його ірландський колега Ковен, який заявив, що всенародний референдум Ірландії, який відхилив програму Ліссабонського саміту про розширення Євросоюзу не слід зкидати з ваги. Це яскравий сигнал європейським політикам, що вони відмежувались від народу. Ірландія пропонує провести подібний референдум в усіх країнах Європейського Союзу.

До більшості цих пропозицій приєдналися Данія, Нідерланди, Люксембург та Великобританія.

Таким чином «європейський човен» дав тріщину. За розширення Євросоюзу в найближчі роки виступила Німеччина, однак аргументи німецького держсекретаря Крістофа Цьопеля неодноразово викликали серед його слухачів сміх. Ось такі позитиви жителів розширеного ЄС називає Німеччина: під час подорожей не потрібно обмінювати гроші, чи подорожні чеки, не потрібними будуть паспорти, зникнуть перервірки на кордонах, а гловне(і що найбільше розсмішило аудиторію), - це можливості їздити не лише на курорти Іспанії, але й на Балкани та в центральну Європу. Склалося враження , що громадяни Європи все що роблять, так це лише подорожують.

На фоні проблем із зростаючою організованою злочинністю, нелегальною іміграцією, соціальними проблемами, кризою в сільському господарстві, аргументи Крістофа Цьопеля виглядали не зовсім серйозними. Тому виступ Крістофа Цьопеля піддав критиці міністр закордонних справ Великобританії Жак Строу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG