Доступність посилання

ТОП новини

Індійсько-пакистанський саміт. Проблема Кашміру


Індійсько-пакистанський саміт. Проблема Кашміру

Прага, 16 липня 2001 - Сьогодні в індійському місті Аґра завершилися переговори Прем’єр-міністра Індії і Президента Пакистану. Головною темою саміту була проблема Кашміру – єдиного індійського штату, де переважає мусульманське населення, і де діють сильні сепаратисьтські угруповання.

Індія і Пакистан двічі воювали через Кашмір. А за останні десять років партизанської боротьби, що її ведуть кашмірські сепаратисти, загинуло понад 30 тисяч осіб.

Нинішні переговори між Прем’єр-міністром Індії Аталою БігАрі Ваджпаі і Президентом Пакистану Первезом Мушаррафом – це перший індійсько-пакистанський саміт за останні два роки. І хоча Індія пропонувала пакистанській стороні обговорити широке коло проблем, однак офіційний Ісламабад наполіг на тому, аби основну увагу зосередити на питанні Кашміру.

Проблема Кашміру була причиною двох із трьох індійсько-пакистанських воєн. Після розпаду Британської Індії в 1947 році на Індію і Пакистан, обидві держави постійно перебували у стані неоголошеної війни. У 1972 році були підписані Сімлські Угоди, якими було прининено військове протистояння і встановлено демаркаційну лінію контролю. Дві третини історичної області Кашміру відійшло до Індії, а одна третина до Пакистану. Однак, кашмірська проблема і досі залишаються постійним джерелом напруженості в індійсько-пакистанських взаєминах. Останнє масштабне збройне протистояння на кордоні Індії і Пакистану відбулося у травні-червні 1999 року.

Та й навіть цими днями, попри індійсько-пакистанські переговори на найвищому рівні, у штаті Джамму і Кашмір тривали збройні сутички. За останні дві доби, внаслідок боїв між мусульманськими сепаратистами і індійськими спецслужбами, загинуло понад 70 осіб. Також не припинялися перестрілки безпосередньо на індійсько-пакистанському кордоні.

Тим часом, Президент Пакистану Первез Мушарраф назвав нинішні індійсько-пакистанські переговори - «історичним самітом», який мав би дати «історичні результати». Виступаючи сьогодні перед журналістами, він, зокрема, риторично запитав: «Чи можливі заходи з розбудови довіри, коли ми воюємо у прикордонні і вбиваємо один одного. І навіть, вдаючись до таких заходів довіри, як відкриття торгівлі, економіки, культури - ми вбиваємо один одного. Чи може таке бути? Хіба це реально? Дозвольте запитати, чи мало б так бути? Думаю, що ні! Я не можу жити в такому вигаданому світі!», - наголосив Президент Пакистану Первез Мушарраф. За його словами, він особисто займеться питанням індійських військовополонених, і якщо такі будуть виявлені, то їх звільнять. Пакистанський лідер запросив главу індійського уряду відвідати його країну, на що отримав згоду. Очікують, що візит Прем’єр-міністра Індії до Пакистану може відбутися наприкінці цього року.

За повідомленням Міністра інформації і радіомовлення Індії Сушми Сварай, під час нинішніх переговорів, окрім проблеми Кашміру, сторони також обговорили питання щодо зниження ризику випадкового використання ядерної зброї та перспективи торгово-економічної співпраці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG