Доступність посилання

ТОП новини

Санкції ООН проти Афґаністану шкідливі?


Санкції ООН проти Афґаністану шкідливі?

Прага, 17 липня 2001 – Останні повідомлення з Афґаністану все тривожніші. Таліби і Об’єднаний фронт ведуть війну з великими жертвами. Громадянська війна тут триває вже понад 20 років. Унаслідок трьохрічних посух на півночі і сході країни насувається голод, а у останні дні в цій країні зареєстровані спалахи холери. Світова спільнота здійснює низку заходів по запобіганню гуманітарної катастрофи у цьому реґіоні.

Діючий стосовно руху «Талібан» режим міжнародних санкцій, введений у грудні минулого року Радою Безпеки ООН, неґативно впливає на гуманітарне становище у Афґаністані. Такий висновок міститься у розповсюдженій цього тижня в штаб-квартирі Об’єднаних Націй доповіді генерального секретаря ООН Кофі Анана. Однак при цьому він підкреслив, що масштаби і глибина наслідків дії санкцій «значно менші наслідків від інших факторів, що спричиняють гуманітарні страждання в цій країні».

До числа причин, котрі ускладнюють і без того важке становище афґанців, Кофі Анан відніс хронічні злидні, гостру продовольчу кризу, що підсилюється посухами, крах економіки і високий рівень залежності від гуманітарної допомоги. В ООН, зокрема, підкреслюють, що нині голод загрожує понад 5 мільйонам громадян цієї країни. У скрутному становищі перебувають також понад 3 мільйони афґанських біженців, які вже роками поневіряються за межами воюючої країни.

У зв’язку з цим в доповіді Анана висловлюється глибоке занепокоєння тим, що таліби перешкоджають діям міжнародного персоналу, котрий допомагає населенню Афґаністану. Влада цієї держави ухвалила низку законодавчих актів і вони створюють серйозні обмеження гуманітарній діяльності, відзначається в документі ООН.

Окрім того, міжнародні працівники піддаються аґресії з боку талібів. На думку генсека ООН, таке ставлення руху «Талібан» до персоналу гуманітарних організацій викликано у першу чергу введеням міжнародних санкцій. Але це не єдина причина, вважає Кофі Анан. «Інші фактори, зокрема, внутрішні політичні події у самому русі «Талібан» і суперечливі трактування його керівництвом принципів, котрі є в основі гуманітарної діяльності,-наголошується в доповіді генсека ООН,- також сприяли погіршенню стосунків між гуманітарними установами і нинішньою владою Афґаністану».

Окрім цього, міжнародна правозахисна організація Гюмен Райтс Вотч обвинуватила Росію, Іран, Пакистан у постачанні зброї на територію Афґаністану, що сприяє продовженню громадянської війни та актам насильства над мирними громадянами. Представники цієї організації закликали Світову спільноту посилити контроль за постачанням зброї до цієї країни, особливо на кордонах з Пакистаном, Росією та Іраном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG