Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі завершилась дводенна сесія Ради Міністрів Європейського Союзу


У Брюсселі завершилась дводенна сесія Ради Міністрів Європейського Союзу

Брюссель, 17 липня 2001 - Другий день брюссельського міністерського саміту стосувався подальших взаємин між Європейським Союзом і Туреччиною, між ЄС та Киргизстаном, між Євросоюзом і Казахстаном, а також низки інших питань.

Протягом першого дня сесії Ради Міністрів Європейського Союзу основна увага Міністра закордонних справ Бельгії, Голови Ради Міністрів ЄС Луї Мішеля стосувалася питаннь діалогу європейських політиків та керівників ЄС з так би мовити широким загалом європейського населення. Бельгія вважає, що перш ніж здійснювати преретворення в Європейському Сюзі необхідно чітко з’ясувати і довідатись, яким прості люди бачать майбутнє їхньої батьківщини і Європейського Союзу, а не щоб долю ЄС сасмостійно вирішували брюссельські та страссбурзькі бюрократи.

Другий день сесії Ради Міністрів Європейського Союзу був присвячений питанням зовнішньої політики ЄС. При цьому міністр Франції у справах ЄС пан Московіці зазначив, що зовнішньополітична активність Європейського Союзу помітно слабша ніш зовнішня політика Сполучених Штатів Америки на векторах: Далекий Схід, Африка чи Близький Схід. У цьому контексті учасники міністерської сесії обговорили становище на Близькому Сході. Верховний представник Європейсьеого Союзу у справах зовнішньої політики та оборони Хав’єр Солана від імені ЄС засудив терористичний акт- самогубство здійснений на залізничній станції неподалік Тель Авіву палестинськими терористами.

Чутливим питанням в розряді зовнішньої політики ЄС залишаються непрості взаємини з Туреччиною. Туреччина прагне набути статусу країни - кандидата в ЄС і ладна надати для створення нової оборонної системи ЄС чималий військовий контингент. Однак офіційний Брюссель каже, що слід добре розвинути функціонування між Євросоюзом і Туреччиною «безмитної зони торгівлі», яка стане лакмусовим папірцем для для наближення Туреччини до ЄС.

У стосунках з Киргизією, Казахстаном, Росією та Україною Європейський Союз визначив такі напрямки співробітництва: торгівля та інвестиції, політичні аспекти спільних інтересів, демократія і права людини, право і внутрішні справи. До України Європейське Керівництво на чолі з бельгійським прем’єром для участі в саміті Україна - ЄС прибуде 11 вересня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG