Доступність посилання

ТОП новини

Новий «газовий» конфлікт між Україною та Росією


Новий «газовий» конфлікт між Україною та Росією

Москва, 16 липня 2001 – Між Україною і російським акціонерним товариством «Ґазпром» – знову дещо непередбачений конфлікт. Пов’язаний він цього разу не з двосторонніми відносинами між Україною і «Ґазпром», а з іншим російським постачальником газу – компанією «ІТЕРА». Між Україною та «ІТЕРА» завжди були більш приємні відносини, ніж між Україною і «Ґазпром». Однак, тепер «ІТЕРА» повідомляє про те, що вона збирається зменшити постачання газу в Україну.

Як відомо, «ІТЕРА» є компанією дуже близькою до «Ґазпром», і жодні принципові рішення ІТЕРИ не з’являються без попереднього узгодження з керівнцтвом російського газового монополіста. Саме тому в Україні виникла ідея про те, що вона буде відбирати газу, який постачає «Ґазпром» українськими транзитними газопроводами, більше, ніж передбачено українсько-ґазпромівськими угодами. Більше саме на таку кількість, яку «ІТЕРА» до України сьогодні не постачає. Це спричинило досить серйозну реакцію «Ґазпром»івського керівництва.

Член правління російського акціонерного товариства «Ґазпром» Юрій Комаров наголосив, що ідея України про відбирання частини газу з газопроводів є нонсенсом, бо аж ніяк не сполучується з відносинами між Україною і «Ґазпром» і з тими угодами про постачання газу акціонерним товариством «Ґазпром», які було укладено між українськими споживачами газу та російським монополістом. Як наголосив Юрій Комаров, рішення «ІТЕРИ» скоротити постачання гзу в Україну є цілком зрозумілим, бо пов’язане з тим, що Україна не сплачує відповідну кількість грошей за газ, який постачає «ІТЕРА», і це спричиняє проблеми самій компанії.

Так, «ІТЕРА« не може розрахуватися із Туркменістаном за ту кількість газу, яка вже відправлено Туркменістаном для постачання в Україну, а з цього ж випливає і складна ситуація для компанії «ІТЕРА» по транзитних газопроводах, які проходять територією Казахстану. Через те, що «ІТЕРА» не може розрахуватися за свою кількість газу, її можливості постачання газу газопроводами Казахстану також обмежені. «ІТЕРА, таким чином, має серйозні збитки і не повинна далі постачати таку кількість газу до України»,- зазначив член правління російського акціонерного товариства «Ґазпром» Юрій Комаров. Є, однак, сподівання, що Україна відмовиться від ідеї відбирати нову кількість газу з газопровдів, маючи на увазі саме той газ, який постачає «Ґазпром» до центральної і східної Європи, а почне переговорний процес з ІТЕРОЮ щодо вирішення боргових проблем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG