Доступність посилання

ТОП новини

“Вечірня Свобода”: “Дивитися на одну людину (Ющенка), яка б могла силою свого імені... cконсолідувати всіх, є ідеалістичним.” – Політолог Гладко: “Думаю, ви помиляєтесь”


“Вечірня Свобода”: “Дивитися на одну людину (Ющенка), яка б могла силою свого імені... cконсолідувати всіх, є ідеалістичним.” – Політолог Гладко: “Думаю, ви помиляєтесь”

Київ, 17 липня 2001 -

Політолог Валерій Гладко ( Німеччина) в прямому ефірі Радіо “Свобода”:

“Віктор Ющенко оголосив про створення нового виборчого блоку.

На мій погляд, оцінюючи його заяву, ми звертаємось лише до окремих слів..

Ми не враховуємо загальної ситуації в державі. Давайте подивимось на об”єктивні політичні умови, які існують сьогодні в Україні.

Чи була у нас можливість взагалі на існування якоїсь серйозної політичної партії, яка могла б не тільки мати програму, але була здатна формувати уряд своєю програмою? Ні, таких умов не було і немає.

Через це Ющенко зробив єдине можливе, що можна було б зробити в даній ситуації. Він не пішов шляхом, якого хотіли від нього так звані опозиціонери ( наприклад, Форум національного порятунку). Вони хотіли, щоб Ющенко очолив саме таку політичну силу. Ющенко сказав : ні, ми зробимо по-іншому, ми пропонуємо зараз народу політичну силу, яка зможе повернути країну в нормальне русло розвитку, ми не хочемо очолити якісь політичні партії, які складаються з окремих клаптиків політичного світогляду. Ми хочемо формувати цей світогляд разом з народом.

Мені здається, це велике значення має саме сьогодні, через десять років після незалежності. Україна, може, стане з цими виборами на шлях дійсного отримання свого суверенітету.

Тому що тільки через наявність демократичного процесу формування виконавчої і законодавчої влади ми можемо говорити про те, що Україна досягне суверенітету. Якщо такої політичної сили не буде ( яка буде сформована Ющенком, а не під Ющенка), в нас немає шансів, що Україна стане справді суверенною”.

Ірина Халупа ( Прага):

“Дивитися на одну людину, яка б могла магічним жестом і силою свого імені змінити ситуацію і сконсолідувати всіх, мені здається, є ідеалістичним і дещо наївним. Україна вже десять років незалежна і має багато позитивного на цьому шляху.”

Валерій Гладко:

“Думаю, що ви помиляєтесь, бо виходите з досить поширеної точки зору: ми говоримо про суверинітет України і думаємо, що український народ своєю волею захотів цього суверенітету. Я розумію, що можна привести до прикладу референдум. Але, на мій погляд, Україна не здобула свого суверенітету в результаті об”єктивно-історичного розвитку. Це сталося в результаті кризи, до якої призвели політичні сили, які не зберегли Радянський Союз.

Тому цей процес надбання суверенітету пов”язаний з тією політичною боротьбою, що відбувається зараз в країні. Якщо ми подивимось правді у вічі - побачимо, що ми, в принципі, маємо сьогодні політичне поле, яке складається з двох половин. На першій розташовані всі політичні партії, на другій – так звана “влада-партія” - та партійна структура, яка існує у вигляді виконавчої влади і діє на зразок старої системи КПРС.

Кучма дуже далеко не відійшов від цієї системи, яку він розуміє і знає.

Тому він хоче залишити у виборчому законодавстві, щоб 50% депутатів ішло до парламенту обов”язково через мажоритарні округи. Він думає, що через ці 50% він свою владу-партію “просуне” до парламенту. І зможе мати більшість, яка допоможе йому утримати цю владу і уникнути імпічменту”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG