Доступність посилання

ТОП новини

Англія пропонує внести Молдову до списку країн, яким можуть бути скасовані зовнішні борги


Англія пропонує внести Молдову до списку країн, яким можуть бути скасовані зовнішні борги

Кишинів, 17 липня 2001 – Міністр міжнародного розвитку та співпраці Англії Клер Шорт заявила, що на осінніх зборах Всесвітнього банку та Міжнародного Валютного Фонду внести Молдову до складу країн, котрим повинні бути скасовані зовнішні борги. Пані Шорт вважає, що крім Молдови в цей перелік мають ввійти також Вірменія, Грузія, Казахстан і Таджикистан. На думку Клер Шорт, ці країни колишнього Радянського Союзу потребують допомоги, оскільки вони «топляться в злиднях». Молдовський уряд створив департамент боргів, який повинен почати переговори з членами паризького Клубу кредиторів щодо реструктуризації зовнішніх боргів Молдови.

Молдовський міністр фінансів Міхай Манолі в інтерв’ю для радіо «Свобода» сказав, що «початком 2001 року зовнішні борги країни перевищували 731 мільйон американських доларів, що становить понад 70 відсотків внутрішнього валового продукту». Міністр повідомив, що для Молдови 2001 та 2002 роки найважчі, тому що уряд має сплатити зовнішнім кредиторам близько 300 мільйонів доларів. Понад 175 мільйонів припадає на 2002 рік. Це означає, що уряд повинен понад 65 відсотків коштів у бюджеті використовувати для сплати зовнішніх боргів. Незалежні фінансові експерти кажуть, що без реструктуризації або скасування частини зовнішніх боргів Молдова у 2002 році змушена бути оголосити собі де-фолт – неспроможність виконувати зовнішні обов’язки.

Заява англійського міністра пані Клер Шорт щодо скасування боргів п’яти країнам, серед яких і Молдова, дає урядові непоганий шанс, щоб втримати ситуацію під контролем і не допустити де-фолт. Найбільшими кредиторами Молдови є Всесвітній банк, Міжнародний Валютний Фонд, а також країни-члени паризького Клубу кредиторів, США, Росія, Японія, Румунія, Туреччина, Німеччина та Італія. Якщо Всесвітній банк і МВФ погодяться скасувати борги Молдові, то зовнішній борг зменшиться майже на 245 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG