Доступність посилання

ТОП новини

Рубрика “Четвертий парламент: час вибору”


Рубрика “Четвертий парламент: час вибору”

Київ, 18 липня 2001 - Як ми і обіцяли, починаємо рубрику репортажем з найвищої гори України Говерли, яку минулої неділі підкорив колишній прем‘єр-міністр Віктор Ющенко і заявив там про початок формування виборчого блоку “Наша Україна”. Разом з відставним прем‘єром на Говерлу піднімалися представники національно-демократичних партій та кілька кореспондентів Радіо “Свобода”.

На горі народ чекав свого кумира, кілька десятків біноклів, підзорних труб і телекамер було спрямовано на Захід в Закарпаття, звідки йшов відставний прем‘єр. Депутати майже відкрито висловлювали побоювання, що Віктор Ющенко може передумати і не прийти. Однак побоювання виявилися марними. Народ скандував: “Ющенко! Ющенко!”

На вершині гори відбувся імпровізований мітинг. Його вів Михайло Ратушний. Він зазначив:

“Я не знаю, чи є ще в Україні політик, для якого б стільки людей піднялися на вершину Говерли, щоб побачити і почути його!”

Слідом за Віктором Ющенком про свій намір вирушити в далеку мандрівку “обробляти” електорат оголосив і виборчий блок Форум національного порятунку. Розповідає Сергій Руденко: “Після сходження на Говерлу лідера Українського Народного Руху та екс-прем'єра Віктора Ющенка про свій намір вирушити у далеку мандрівку оголосив і виборчий блок "Форум національного порятунку". За ініціативою одного із учасників блоку - партії "Собор" - з 20 липня по 5 серпня відбудеться просвітницько-спортивна експедиція "Соборна Україна".

Як заявив лідер партії "Собор" Анатолій Матвієнко, експедиція "Соборна Україна" буде приурочена 10-річчю незалежності української держави та 800-річчю від дня народження Данила Галицького. За його словами, учасники акції стартуватимуть у польському місті Холм, де поховано Данила Галицького і де народився Михайло Грушевський, а завершать експедицію у Києві напередодні Дня незалежності. Загальна довжина маршруту акції складе понад півтори тисячі кілометрів, 800 із яких це - спортивна частина. Зокрема, йдеться про велосипедний та марафонний пробіги, байдарковий заплив. Анатолій Матвієнко заявив, що головна мета акції - відродити в українців почуття гордості за власну історію.

Крім того, Анатолій Матвієнко каже, що упродовж усього маршруту учасники експедиції надаватимуть юридичну та медичну допомогу громадянам. При цьому, за його словами, триватиме процес створення штабів передвиборчого блоку "Форум національного порятунку" на місцях.»

Хто б куди б не їздив у пошуках популярності, рейтинг – він і в Африці рейтинг. Сьогодні про попередні оцінки початку неофіційної виборчої кампанії на прес-конференції розповідав Директор Інституту політики Микола Томенко. Там побувала моя колега Надія Шерстюк:

“Днями Інститут політики оприлюднив результати опитування громадської думки щодо політичної ситуації в Україні і передвиборчих настроїв громадян.

За словами директора Інституту політики Миколи Томенка, наразі рівень політичної активності людей є високим. За результатами звіту, 65-70% громадян планують прийти на вибори. З них майже 19 % проголосують за Комуністичну партію, яка залишається лідером партійного рейтингу. Крім партій, в опитування було внесено передвиборчі блоки. Найбільшу кількість голосів набрав блок “НРУ-УНР-реформи і порядок –КУН”. Йому віддадуть свої голоси 15,4% виборців. Друге місце належить блокові “Аграрна партія України- Народно-демократична партія-Партія регіонів-Трудова Україна”. За нього проголосують 12,3% респондентів.

Якби у липні відбувались вибори Президента України, то, за відповідями анкети, за Віктора Ющенка проголосували б 32,4 % виборців, лідеру комуністів віддають свої голоси 17, 4 %. Чинний президент Леонід Кучма, за результатами опитування, набрав 10,2% голосів, чим майже на 4 % випередив прогресивну соціалістку Наталю Вітренко. Бачити її майбутнім президентом України бажають 6,6 % виборців. Майже половина опитаних вважають, що з приходом нового уряду соціально-економічна ситуація в державі залишиться без змін. Водночас 22% респондентів вважають, що уряд Анатолія Кінаха працюватиме гірше, ніж уряд його попередника Віктора Ющенка.”

Перед тим, як повернути мікрофон до Праги, зазначу, що незабаром на політичній арені України з‘явиться нова партія “Вітчизна”, не плутати з партією “Батьківщина”. Партію очолює відомий генерал Вілен Мартиросян, а її головна мета – переобрання Леоніда Кучми на третій термін. Детальніше про це у наступній рубриці “Четвертий парламент: час вибору”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG