Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки індійсько-пакистанського саміту


Підсумки індійсько-пакистанського саміту

Прага, 18 липня 2001 - Генеральний Секретар ООН Кофі Аннан високо оцінив індійсько-пакистанський саміт, який цими днями відбувся в індійському місті Аґрі і на якому основну увагу було зосереджено на проблемі Кашміру.

На думку Кофі Аннана, від першого за останні два роки індійсько-пакистанського саміту очікувати переломних рішень з ключових двосторонніх проблем навряд чи варто було, але вже сам факт, що лідери Індії і Пакистану сіли за стіл переговорів «критично важливий». Він відкриває можливість для мирного врегулювання існуючих суперечностей і може сприяти зменшенню напруги у південноазійському реґіоні, - наголосив Генеральний Секретар ООН.

А на вчорашній прес-конференції за підсумками індійсько-пакистанського саміту, Міністр закордонних справ Пакистану Абдул Саттар заявив, що на переговорах в індійському місті Аґрі було вироблено механізм, який забезпечуватиме постійний контакт на політичному рівні з таких питань, як проблема Кашміру, миру, безпеки, тероризму та наркобізнесу.

І хоча саміт в Аґрі залишився незавершеним, оскільки не було схвалено спільної підсумкової декларації, за словами Абдули Саттара, не можна вважати що ці переговори провалилися. «Обидва лідери обговорили широке коло питань. І ці результати є доброю базою для досягнення повної згоди на наступному саміті», - наголосив керівник пакистанського МЗС.

Прем’єр-міністр Індії Атал БігАрі Ваджпаї погодився на запрошення Президента Пакистану Первеза Мушараффа відвідати Ісламабад. А попередня зустріч лідерів Індії і Пакистану має відбутися у вересні у Нью-Йорку.

Міністр закордонних справ Пакистану Абдула Саттар також повідомив, що на зустрічі в Аґрі Пакистан відкинув обвинувачення Індії у підтримці тероризму в Кашмірі. За його словами, «за 12 років сепаратистської боротьби в Кашмірі загинуло 75 тисяч осіб. І якщо читати імена на їхніх могилах, то з’ясовується, що усі вони кашмірці». «Індія вбачає у них войовничих сепаратистських терористів, а Пакистан називає їх борцями за свободу і самовизначення», - заявив Абдула Саттар і зауважив, що тема тероризму було в центрі уваги на саміті в Аґрі.

Керівник пакистанського МЗС також повідомив, що президент Пакистану розпорядився провести пошук індійських військовополонених. За твердженням офіційної Делі, у пакистанських в’язницях можуть знаходитися 54 індійських військовополонених із часів війни 1971 року. Міністр закордонних справ Пакистану, зокрема, зазначив, що такі пошуки вже провадилися 20 років тому, але не дали позитивного результату.

Слід нагадати, що проблема Кашміру була причиною двох із трьох індійсько-пакистанський воєн. Попри постійне напруження та перестрілки на індійсько-пакистанському кордоні, обидві країни, які на сьогодні володіють ядерною зброєю, вже не раз заявляли, що прагнуть лише мирним шляхом врегулювати кашмірську проблему.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG