Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

ЗАСУДЖЕНІ ДО СМЕРТНОЇ КАРИ В ТАДЖИКИСТАНІ МОЖУТЬ БУТИ НЕВИННИМИ – ЗАЯВЛЯЄ ПРАВОЗАХИНА ОРГАНІЗАЦІЯ «МІЖНАРОДНА АМНІСТІЯ».

Правозахисна організація «Міжнародна Амністія» запропонувала надсилати Президентові Таджикистану Емомалі Рахмонову листи із закликом помилувати братів Назрієвих, яких засуджено до смертної кари за убивство заступника міністра юстиції та напад на мера Душанбе. Правозахисники вважають, що ці особи можуть бути невинними, а вирок несправедливим.

11 травня військова колегія Верховного Суду Таджикистану визнала двох братів Довуда і Шералі Назрієвих винними у підриві автомобіля, у якому їхав мер Душанбе та заступник міністра юстиції. Обидва засуджених заперечують свою вину. За повідомленням «Міжнародної амністії», дружина Довуда Назрієва стверджує, що у день замаху її чоловік хворів на грип і весь час перебував дома, але сусідів, які могли б це підтвердити, не викликали до суду. За словами пані Назрієвої, через кілька днів після винесення вироку їй дозволили побачення із засудженими, які показали сліди побоїв, під час слідства.

Під час громадянської війни у Таджикистані в 1992-97 роках, як повідомляє правозахисне агентство «Пріма», Довуд і Шералі Назрієви воювали на боці таджицької опозиції.

БІЖЕНЦІ ЧАСТІШЕ ВІД ІНШИХ СТАЮТЬ ЖЕРТВАМИ СНІДУ, - МОВИТЬСЯ У ПРЕС-РЕЛІЗІ ВЕРХОВНОГО КОМІСАРА ООН У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ.

Верховний комісаріат ООН у справах біженців висловлює стурбованість тим, що біженці не лише зазнають на собі тягар наслідків воєнних конфліктів і вимушено покидають свої домівки, але й стають жертвами СНІДу.

У прес-релізі Комісаріату ООН, що його оприлюднено 16 липня, мовиться, що біженці часто опиняються поза рамками національних програм з контролю та боротьби зі СНІДом. І як засвідчили результи спеціального дослідження, біженці дівчата-підлітки та жінки зазнають більшого ризику ніж чоловіки. Це пов’язано з їхнім низьким соціально-економічним статусом, а також і тим, що для багатьох «секс – це валюта», яку вимагають у якості оплати за ті чи інші речі, у тому числі і за перетин кордону. Прикладом цьому може бути випадок із 19-річною дівчиною із Сьєрра-Леоне, яка розповіла на засіданні Постійного комітету Верховного комісаріату ООН у справах біженців про те, як повстанці Сьєрра-Леоне використали її для групового сексу в якості «плати» за дозвіл її родині безперешкодно перейти до сусідньої Гвінеї.

За результатами дослідження ООН, що провадилося на початку цього року в провінції Ґуатенґ у Південній Африці, 17 відсотків опитаних жінок були згвалтовані.

Верховний комісаріат ООН у справах біженців заявив, що намагатиметься робити усе можливе, аби забезпечити їх хоча б мінімальними основними послугами у ділянці охорони здоров’я. Йдеться про невідкладну медичну допомогу і, зокрема, ознайомлення біженців з профілактичними засобами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG