Доступність посилання

ТОП новини

Криза у Македонiї поглиблюється. Президент Борис Трайковський виявив готовнiсть подати у вiдставку у разi якщо мiжнароднi посередники наполягатимуть на ними запропонованому проектi нової конституцiї


Криза у Македонiї поглиблюється. Президент Борис Трайковський виявив готовнiсть подати у вiдставку у разi якщо мiжнароднi посередники наполягатимуть на ними запропонованому проектi нової конституцiї

Бєлград, 19 липня 2001 – Переговори про врегулювання полiтичної кризи у Македонiї опинилися в глухому кутi. Електроннi масмедiа у Скоп’є повiдомляють, що глава держави у розмовi з представником Європейського союзу Франсоа Леотаром та посланцем США Джеймсом Пердью заявив, що вiн буде змушений подати у вiдставку якщо Захiд наполягатиме на своїй версiї проекту нової конституцiї. Найбiльш спiрним залишається питання офiцiйної мови. Згаданим документом передбачається, щоби державною мовою, поруч з македонською, стала й албанська. На думку Трайковського, надання албанськiй мовi статусу офiцiйної означало б початок подiлу держави. Вiн виявив готовнiсть продовжити дiалог про iншi проблеми, але рiшучо пiдкреслив, що бiльше не сяде за стiл переговорiв у разi якщо обговорюватиметься мовне питання.

Прем’єр-мiнiстр Любчо Георгiєвський документ Європейського союзу назвав брутальним, а поведiнку мiжнародних посередникiв – ще брутальнiшою, та навiть ковбойською.

Нагадаємо, що Арбен Джаферi та Iмер Iмерi, полiтичнi лiдери етнiчних албанцiв у Македонiї, ранiше цього тижня дали згоду на проект нової конституцiї. Документом передбачається, щоби албанцi користувалися своєю мовою у мiсцевостях де вони становлять щонайменше 20 вiдсоткiв населення та, щоби особовий склад полiцiї було узгоджено iз нацiональним складом населення. Це означало б, що, скажiмо, у Тетовi 80 вiдсоткiв полiцейських були б албанцi. У зв’язку з цим слiд сказати, що етнiчнi албанцi становлять майже третину з-помiж двох мiльйонiв мешканцiв країни. Проте, у армiї, полiцiї та державнiй адмiнiстрацiї зайнято дуже мало албанцiв, а бiльшiсть македонцiв на державних посадах не володiє албанською мовою.

Слов’янське населення побоюється, що його буде позбавлено нацiональних прав у тих районах, де переважають етнiчнi албанцi. Iншими словами, що захiднi райони країни стануть так би мовити албанською державою у македонськiй державi.

Крихке перемир’я в країнi триває уже два тижнi. Європейський союз вiд полiтичних лiдерiв Македонiї вимагав до 15 липня чiтко визначитися щодо проекту нової конституцiї. Якщо вiдповiдь президента Трайковського остаточна, тодi бiльше нема про що розмовляти. У четвер до Скоп’є мали прибути генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон та керiвник Європейського союзу Хав’єр Солана. Вiзит в останнiй момент вiдкладено. Чи це значить, що для балканських пожежникiв бiльше немає роботи? Свого роду вiдповiддю на це запитання був вибух двох бомб у македонськiй столицi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG